Пред гласањето за Брегзит, Велика Британија регистрираше прилив на богати поединци. Две силни економски сили деновиве се соочуваат со сериозни предизвици, особено Велика Британија.

Оваа европска земја наводно го губи статусот на „рај“ за супербогатите, што не е чудно ако се земат предвид претходните настани – од Брегзит до рекордна инфлација.

Повеќе од 1.000 милионери ја напуштиле Велика Британија во 2022 година, објавија неколку медиуми во петокот, цитирајќи студија на консултантската компанија за миграција на инвестиции Henley & Partners, пренесе Телеграф Бизнис.

Според информациите, минатата година Британија ја напуштиле 1.400 поединци со богатство од повеќе од милион долари. И тоа се надоврзува на 2.200 милионери забележани во 2019 година, 2.800 во 2018 година и 4.200 во 2017 година.

Се вели дека најновите заминувања го следат трендот што започна непосредно по гласањето за Брегзит во 2016 година, кога Велика Британија ги прекина врските со ЕУ.

Вкупно, околу 12.000 милионери оттогаш ја напуштиле Велика Британија, проценува Henley & Partners. Пред гласањето за Брегзит, Велика Британија регистрираше прилив на богати поединци.

Наместо Британија и Лондон, како поранешен финансиски центар, многу милионери сега ги бараат Блискиот Исток и Азија: тамошните земји им изгледаат како „потенцијално ветувачки“ дестинации за преселување, според консултантската компанија.

На пример, се проценува дека Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) забележале најголем прилив на милионери минатата година.

Една неодамнешна студија на Центарот за европски реформи покажа дека Брегзит веќе ја чинеше економијата на Обединетото Кралство околу 33 милијарди фунти (40 милијарди долари), а Канцеларијата за буџетска одговорност на Обединетото Кралство неодамна пресмета дека последиците од референдумот во 2016 година за напуштање на ЕУ – ќе го намалат БДП за 4 отсто во текот на 15-годишниот период од 2016 до 2031 година, или за околу 100 милијарди фунти.

И на другата страна на светот, во Јапонија, не е супер.

Во 2022 година, третата по големина економија во светот го забележа првото зголемување на бројот на банкроти на компании во последните три години, покажува новото истражување на корпорацијата „Теикоку Датабанк“.

Извештајот покажа дека лани банкрот прогласиле вкупно 6.376 компании, што е за 6 отсто повеќе од 2021 година.

Вкупниот долг на фирмите се зголеми за речиси 104 отсто на 2,37 билиони јени, или повеќе од 18 милијарди долари, но речиси половина од тоа дојде од снабдувачот на автоделови Marelli Holdings, кој поднесе барање за заштита од банкрот во јуни.

Единствената индустрија која не бележи зголемување на бројот на стечајци меѓу компаниите е трговијата, се вели во извештајот. Во меѓувреме, секторот на услуги, кој вклучува хотели, невладини организации, училишта за јазици и други, беше еден од најтешко погодените.

Податоците покажаа дека 1.600 услужни компании пријавиле стечај минатата година, што е за 12,4 отсто повеќе отколку во 2021 година. Регионот со најголем пораст на бројот на банкроти е Тохоку (50 отсто повеќе од 2021 година).