Американскиот државен секретар Мајк Помпео предупреди дека територијалните амбиции на Русија се закана за глобалната безбедност. За време на конференцијата во Минхен, тој изрази загриженост дека Европа премногу се потпира на снабдувањето со рускиот природен гас.

Со цел да се обезбеди енергетска безбедност на земјите од Централна и Источна Европа, Соединетите држави преку Меѓународната финансиска корпорација за развој ќе обезбедат финансирање до една милијарда американски долари за земјите од Централна и Источна Европа кои учествуваат во Иницијативата Три мориња.

„Нашата цел е да ги зголемиме приватните инвестиции во нивните енергетски сектори“, рече Помпео.

Ветувањето е резултат на спротивставувањето на САД на рускиот гасовод Норд тек 2, кој ќе го удвои снабдувањето со гас за Германија.

Вашингтон верува дека гасоводот ќе има премногу влијание врз безбедноста и економијата во Западна Европа.

Во својот говор, државниот секретар на САД го отфрли европскиот песимизам околу повлекувањето на Вашингтон од светската сцена и изјави дека смртта на трансатлантската врска е „многу претерана“.

„Западот победи и ние победиме со тоа“, рече тој. Помпео ги оспори тврдењата на германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмаер дека САД ја отфрлиле „дури и идејата за меѓународна заедница“ и дејствувале „на штета на соседите и партнерите“. Државниот секретар рече дека ова не ја одразува реалноста.

 

Вашингтон има клучна улога во обезбедувањето на безбедноста на Европа преку зајакнување на источното крило на НАТО по должината на границата со Русија и водеше мултинационални напори против ИСИЛ.

 

„Дали е оваа Америка која„ ја отфрла меѓународната заедница “?“, Праша тој. Според Помпео, военото подготвување на Кина во Јужното Кинеско Море и иранските „терористички кампањи“ преку конфликти на Блискиот исток претставуваат сериозни предизвици за глобалната безбедност.