Секоја втора австриска компанија стравува од намалување на нејзиниот капитал и намалување на приходите во следните шест месеци

Иако водечките економски институти предвидуваат одлични изгледи за австриската економија, компаниите сè уште ги чувствуваат јасните последици од кризата предизвикана од kovid-19.

Околу 60 проценти од компаниите очекуваат загуба како резултат на намалената побарувачка, а дури 38% стравуваат од загуба на ликвидност. Една третина сфаќа дека производството е загрозено поради проблеми во синџирите на снабдување, покажува истражувањето на Австриската стопанска комора.

Само 11% од компаниите изјавиле дека не чувствуваат никакви последици.

Инаку, секоја втора компанија стравува од намалување на својот капитал и намалени приходи во следните шест месеци. „Рамковните услови за финансирање на компаниите се развија негативно поради кризата“, проценува Стопанската комора. Се додава дека последиците може да се видат во фактот дека половина од компаниите го намалуваат обемот на инвестиции или ги одложуваат.

Како и да е, постои подготвеност да се инвестира во австриски компании. „Во последната година секоја трета компанија инвестираше, а за оваа година се планираат поголеми инвестициони зафати“, посочи генералниот секретар на Стопанската комора Карлхајнц Копф.

Околу 40 проценти од компаниите сакаа да инвестираат повеќе во 2020 година, но недостатокот на внатрешни инвестиции и неизвесните економски изгледи ги запреа овие намери.

Исто така, во Германија не е многу подобро. Деловното расположение на бизнисмените од таа земја стана малку помрачно во јули.

Индексот на деловната клима во најголемата европска економија, пресметан од Минхенскиот економски институт ИФО, падна на 100,8 поени во јули од 101,7 поени во јуни. Компаниите генерално ја проценуваа нивната моментална деловна состојба како нешто подобра, но проблемот продолжува да биде тесно грло во синџирите на снабдување.