Францускиот министер за земјоделство Џулијан Денорманди изјави денес дека „шампањ“ е име што може да се користи само за пенливо вино од истоимениот регион во Франција, иако некои земји се обидуваат да го присвојат.

Денорманди реагираше откако Русија минатата недела донесе закон, според кој странските производители на пенливо вино мора да го опишат овој производ на таков начин на задниот дел од шишето, но не и на предната страна.

Производителите на руско вино „шампањское“ сè уште можат да го користат само ова име.

„Можете да ја замислите реакцијата на француските власти. Зборот `Шампањ` потекнува од тој прекрасен регион на Франција, каде се произведува шампањ“, рече Денорманди.