Француската и шпанската економија покажаа неочекувана издржливост во вториот квартал, но стагнацијата во моќната Германија сугерира дека претстојат нови проблеми за еврозоната бидејќи производството е слабо, а услугите бавни, пишува „Reuters“, додавајќи:

„Франција и Шпанија растеа со стабилно темпо благодарение на посилниот извоз и туризмот, додека Германија, најголемата земја во еврозоната, остана најголемата економија со најлошите резултати во блокот. Германскиот бруто домашен производ стагнираше во вториот квартал откако економијата падна во блага рецесија во текот на зимата. Главно потрошувачката на домаќинствата помогна да се избегне подолга рецесија“.

Иако има некои позитивни трендови, германскиот министер за економија Роберт Хабек рече дека податоците се „секое друго освен задоволителни“.

Слабата куповна моќ, намалените индустриски нарачки, влијанието на најагресивното заострување на монетарната политика во последните децении и очекуваното забавување на американската економија, сето тоа зборува во прилог на слабата економска активност, вели Карстен Брзески, глобален шеф за макро во „ING“, пред новинска агенција.

„Продолжуваме да ја гледаме германската економија заглавена во зоната на самракот помеѓу стагнација и рецесија“, рече Брзески.

Податоците од Франција и Шпанија, втората и четвртата најголема економија во блокот, беа пооптимистички од германската. Бруто домашниот производ на Франција се прошири во вториот квартал со побрзо од очекуваното темпо од 0,5%, додека шпанскиот порасна за 0,4%.

Растот во Франција главно беше поттикнат од извозот, главно поттикнат од испораката на патнички патувања. Во Шпанија, странската побарувачка, вклучително и странскиот туризам, кој е столб на економијата на земјата, го предводи растот, истакнува и „Reuters“.

„Гледаме дека за прв пат францускиот раст е поттикнат од извозот, од корпоративните инвестиции во многу поголема мера отколку од потрошувачката на домаќинствата“, изјави министерот за финансии Бруно Ле Мер за радиото „RTL“.

„Ова уште еднаш покажува дека нашиот производствен мотор работи добро и ефикасно“, вели Ле Мер.

И покрај стагнацијата на Германија, податоците од Шпанија и Франција треба да и помогнат на еврозоната да го забрза нејзиниот раст и да се оттргне од ниското 0% забележано во првите три месеци од годината. Економистите анкетирани од „Reuters“ прогнозираа раст од 0,4 отсто во вториот квартал, кога ќе бидат објавени податоците ширум блокот во понеделник.

Во Германија, ревидираните бројки на заводот за статистика покажаа дека зимската рецесија беше малку поплитка отколку што беше првично објавено. Во првиот квартал, БДП-то на земјата падна за 0,1% во однос на прелиминарната проценка за пад од 0,3%, а во последниот квартал од 2022-ра година беше забележан пад од 0,4%, ревидиран од 0,5%.

Неизвесни изгледи за еврозоната

На подолг рок, еврозоната се соочува со неизвесност, што дава причини Европската централна банка да размислува дали да продолжи со кампањата за зголемување на каматните стапки во борбата против рекордната инфлација.

Големите компании во блокот известуваат за стагнација на нивоа на активност и не гледаат подобрување во тековниот квартал, при што ризиците укажуваат на понатамошно опаѓање, објави ЕЦБ во петокот врз основа на своето истражување, додавајќи на веќе мрачната слика во која голем број показатели – од читањата на „PMI“ на БДП и кредитните податоци, укажуваат на тоа дека блокот има послаби резултати од очекуваното, а ризиците од рецесија се зголемуваат.

Во четвртокот, ЕЦБ ги зголеми каматните стапки деветти пат по ред, но ја остави вратата отворена за пауза во септември, иако се чини дека базичната инфлација е постабилна отколку што се мислеше.

„Продолжуваме да мислиме дека затегнувањето на монетарната политика ќе има зголемено влијание врз активноста во втората половина од оваа година“, заклучува Франциска Палмас, виш економист за Европа во „Capital Economics“.