Во текот на изминатите две години, технолошката индустрија вработи голем број нови работници, но со првите знаци на криза и забавување на растот, а потоа и можна рецесија, оние кои претераа почнаа масовно да отпуштаат работници.

Првиот голем бран отпуштања го најави Амазон на крајот на минатата година, намалувајќи го бројот на работници за околу 18.000 луѓе.

Ниту 2023 година не започна подобро, па аналитичарите известуваат дека досега овој месец, околу 46.000 работници останале без работа во американскиот технолошки сектор. Ова ги вклучува 12-те илјади на Гугл и 10-те илјади отпуштања на Мета и Мајкрософт, објавени неодамна, пишува Баг.

И оваа недела овој бран се прошири и во останатиот дел од „големиот технолошки“ сектор, пред се во САД. Во средината на сезоната на објавување деловни резултати, ИБМ на тој начин објави отпуштање на 3.900 и САП 3.000 вработени. Единствениот од најголемите играчи во ИТ секторот кој сè уште масовно не отпуштал луѓе е најголемиот (мерено според пазарната вреднување) – Епл, кој, според официјалните информации, продолжува да задржува околу 164.000 свои работници.

Но, и Епл беше меѓу оние кои пораснаа позитивно, па од 2018 до крајот на 2022 година го зголеми бројот на вработени за вкупно само 24 отсто. Од друга страна, Мета порасна за 144 отсто, Алфабет за 89 отсто, а Мајкрософт за 69 отсто во истиот период. Кога станува збор за ИТ отпуштањата дистрибуирани оваа година, Salesforce исто така се издвојува со околу 8.000 од нив. Специјализираниот портал layoffs.fyi наведува дека речиси 60.000 луѓе веќе биле отпуштени од околу 200 технолошки компании оваа година (за минатата година оваа бројка беше речиси 160.000).

Како причини за големиот број отпуштања, речиси сите ги наведуваат истите причини: висока стапка на инфлација, намалување на побарувачката за производи и услуги, страв од голема економска рецесија и, следствено, потребата од „затегнување на ременот“ и штедење во секое време. чекор.

Аналитичарите, пак, посочуваат дека нема страв за опстанок на ниту една од споменатите компании. И покрај пријавените пониски приходи и профити, сите тие продолжуваат да растат, имаат позитивни резултати на крајот на годината, планираат инвестиции и превземања во вредност од милијарди долари – а цената ќе ја платат вработените.