Најголемата светска нафтена компанија „Сауди Арамко“ објави денеска дека ангажирала група банки да издаваат неколку серии обврзници деноминирани во американски долари, во обид да добијат пари поради падот на цената на нафтата.

Земјите од Заливот ја засилија активноста на меѓународните пазари на кредити за да ги зајакнат своите финансии погодени од пониските цени на нафтата и кризата со вирусот ковид-19, со тоа што нивните ентитети се задолжија над 100 милијарди долари оваа година, што е над минатогодишниот рекорд.

Арамко објави дека ги ангажирал Голдман Сакс, Сити, ХСБЦ, Џи Пи Морган, Морган Стенли и НЦБ Капитал да организираат регистрација на инвеститори од денес, во пресрет на планираната трансакција.

Другите банки вклучени во оваа зделка вклучуваат BNP Paribas, BOC International, Bank of America Securities, Credit Agricole, First Abu Abu Dhabi Bank, Mizuho, ​​MUFG, Societe Generale

Саудискиот нафтен гигант, кој дебитираше на меѓународните пазари на долгови минатата година кога собра 12 милијарди долари, при што инвеститорите вложија над 100 милијарди долари, не го прецизираше обемот на најавената емисија.

Планираше да се понудат обврзници со рок на достасување од три, пет, 10, 30 и / или 50 години, во зависност од условите на пазарот, се вели во изјавата на Арамко, со вредност од најмалку 500 милиони долари за транша.

На Арамко му треба готовина за да плати дивиденда од 37,5 милијарди долари за втората половина на 2020 година и да го финансира купувањето од 69,1 милијарди долари на 70% удел во Саудиската основна индустрија во 2010 година, што ќе го отплати на рати до 2028 година .

Минатата недела агенцијата за рејтинг „Фич“ ги ревидираше изгледите на „Арамко“ во негативни од стабилни, еден ден по сличната одлука за суверениот инвестициски фонд на Саудиска Арабија, кој има контролен удел во нафтениот гигант.

На почетокот на овој месец, Арамко објави пад на нето добивката за 44,6 проценти во третиот квартал, со пандемијата која продолжи да ги гуши побарувачката и притисокот на цените на суровата нафта.