© Reuters. FILE PHOTO: Saudi Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman waves as he meets with Philippine President Rodrigo Duterte in Riyadh

Принцот од Саудиска Арабија, Мохамед бин Салман, изјави дека главниот суверен фонд за богатство на кралството (ПИФ) ќе ја надмине својата цел за зголемување на своите средства на 600 милијарди долари до 2020 година, како дел од планот за намалување на зависноста на економијата од нафтата.

“Сега сме над 300 милијарди долари, приближуваме до 400 милијарди долари. Нашата цел во 2020 година е фондот да биде околу 600 милијарди долари. Верувам дека ќе ја надминеме таа цел во 2020 година”, рече принцот во интервју за Блумберг објавено во петокот.

Тој додаде дека фондот, со повеќе од 50 отсто од инвестициите што се наоѓаат во Саудиска Арабија, ќе инвестира на повеќе места следната година.

Фондот ќе инвестира уште 45 милијарди долари во фондот Softbank Vision, најголемиот светски фонд за приватен капитал, поддржан од јапонската Softbank Group и PIF, која инвестира во технолошки сектори, како што се вештачката интелигенција и роботиката.

“Ние имаме огромна придобивка од првата година. Ние нема да инвестираме, како ПИФ, уште 45 милијарди долари ако не видиме огромен приход во првата година со првите 45 милијарди долари”, рече принцот.

Локално, една од најголемите инвестиции за ПИФ е планираната деловна и индустриска зона наречена НЕОМ, која се протега во Јордан и Египет, објавена во октомври 2017 година.

Принцот Мохамед рече дека првиот град во NEOM ќе биде подготвен во 2019 или 2020 година, а целата локација ќе биде завршена до 2025 година.

ПРИВАТИЗАЦИЈА

Престолонаследникот рече дека неговата земја ќе приватизира повеќе од 20 компании во 2019 година, помагајќи ја стратегијата на владата за диверзификација на извозот на нафта.

“Во 2019 година, ќе имаме повеќе од 20 услуги кои ќе бидат приватизирани, повеќето од нив во вода, земјоделство, енергија и некои од нив во спортот”, изјави принцот во интервјуто за Блумберг објавено во петокот.

Во април, саудиската влада соопшти дека има за цел да генерира 35 до 40 милијарди ријали (9 милијарди долари до 11 милијарди долари) од не-нафтените приходи од програмата за приватизација до 2020 година и да создаде до 12.000 работни места.

Иницијативата за приватизација цели на 14 јавни-приватни партнерства (ЈПП) во вредност од 24 милијарди до 28 милијарди ријали. Во неа спаѓа и корпоратизацијата на саудиските пристаништа и приватизацијата на производствениот сектор во саудиската сала за вода за конверзија (SWCC) и Рас Ал Каир централата, според официјалниот документ објавен во април.

Принцот рече дека невработеноста, која сега е на рекордно ниво близу 13 отсто, е дел од несаканите ефекти од преструктуирањето на економијата.

Тој додаде дека економијата на кралството денес е многу помоќна, со буџет од 2019 година за првпат да се надмине еден трилион ријали (267 милијарди долари), а приходите кои не се нафтени се зголемуваат за 300 проценти

“Верувам дека стапката на невработеност ќе почне да опаѓа од 2019 година, додека не стигнеме до 7,0 проценти во 2030 година како таргетирана стапка на невработеност”, рече тој.