АБУ ДАБИ (Ројтерс) – Саудискиот гигант Арамко ќе издаде обврзници, кои најверојатно ќе бидат во износ од 10 милијарди долари, изјави денес министерот за енергија на Саудиска Арабија.

Калид ал-Фалих, говорејќи на конференцијата во Абу Даби, не ја специфицираше валутата за планираното издавање на долгот, но минатата недела на настанот во Ријад изјави дека обврзниците, кои би биле деби на Aramco на меѓународните пазари на пари, најверојатно да бидат деноминирани во американски долари.

Саудискиот нафтен гигант ќе ги издаде обврзниците во вториот квартал од оваа година.