Секоја година, данската банка Saxo подготвува „шокантни прогнози“ за светската економија. Тие се темелат на неверојатно и потценети настани, кои сепак можат сериозно да влијаат на финансиските пазари.

За 2021 година, Saxo Bank ги избра доминантните тенденции во општеството, според главниот менаџер за инвестиции Стен Јакобен, цитиран од RVC.

Поради растечкото непријателство кон официјалните лица, Амазон го преместува своето европско седиште во Кипар и буквално „купува политичка моќ на сите нивоа“ во таа земја. Кипар се надева дека даноците на корпорацијата ќе и овозможат да го намали односот долг-БДП за скоро 100%. Амазон ќе му помогне на Кипар да го „препише“ својот ирски даночен код, само со уште пониски стапки на данок на доход и други даноци.

Сепак, европските регулатори ќе ја принудат Амазон да го смени начинот на работа. Кипар ќе мора да го прилагоди своето даночно законодавство во согласност со барањата на ЕУ.

За возврат, САД и другите земји во 2021 година ќе започнат офанзива против монополите, за кои сметаат дека станале премногу моќни и плаќаат премалку даноци.