Данок на богатство во ЕУ, „крај на капитализмот“ во САД и голема здравствена криза предизвикана од лековите за дебелина се само некои од „нечуените предвидувања“ на Saxo Bank во извештајот објавен во вторникот.

Влегувајќи во 2024 година, данската инвестициска банка сугерира дека светот е на „пресвртна точка, со крајот на познатиот пат од изминатата деценија“.

Предвидувањата се фокусираа на „низа на маку веројатни, но недоволно ценети“ настани кои, доколку се случат, „ќе создадат шокови на финансиските пазари“. Прогнозите не ги претставуваат официјалните ставови на банката.

„Се работи за предизвикување мисловни процеси, а она што го открив во последните 21 година е дека на одборите им се допаѓа кога планираат однапред, на централните банки им се допаѓа затоа што го намалува ризикот и мислам дека на нашите клиенти им се допаѓа затоа што е интересно – тоа е како да сте за добар разговор за вечера каде што луѓето меѓусебно се конфронтираат“, изјави за CNBC во вторникот Стин Јакобсен, главен инвестициски директор на Saxo Bank.

Со оглед на тоа што Европската унија бара повеќе средства за збир на долгорочни политички цели, вклучително и ублажување на климатските промени, здравството, образованието и војната во Украина, шефот на стратегијата за капитал на Saxo Bank, Питер Гарнри, предложи лидерите на блокот да спроведат данок на богатство од 2%.

Тоа би било поверојатно ако населението „сфати колку малку милијардерите всушност играат на даноците“, шпекулираше тој, бидејќи социјалните немири често вријат низ целиот континент.

Цитирајќи го Глобалниот извештај за даночно затајување за 2024 година, Гарнри истакна дека и покрај огромниот систем на социјална помош во споредба со САД, ЕУ има 499 милијардери (изразено во американски долари) кои плаќаат најнизок персонален данок како процент од богатството во споредба со милијардерите од Северна Америка и Источна Азија.

„Милијардерите во Франција имаат стапки на приход пред оданочување на исто ниво со американските милијардери и покрај фактот што целото население плаќа помеѓу 46-50% од просечните даноци, што го нарушува основниот принцип на реципроцитет. Уште подобро е да се биде милијардер во Холандија бидејќи просечната даночна стапка е под онаа на американските милијардери, истакна Гарнри.

Данокот на богатство од 2% на милијардерите од ЕУ ќе собере 42 милијарди евра (45,5 милијарди долари) за финансирање на клучните цели на политиката, додека поширок данок од 2% на мултимилионерите би можел да го зголеми тоа на 100-150 милијарди евра, предвиде тој.

„Модерната верзија на Робин Худ во ЕУ ја тресе европската луксузна индустрија. Неодамнешните студии покажаа силна корелација помеѓу потрагата по луксузни предмети и нивото на приход и нееднаквоста во богатството“, предвиде Гарнри.

„Новиот данок на богатство на Европската комисија веднаш ги намалува пазарните очекувања за идната побарувачка за луксуз и инвеститорите ги отфрлаат европските луксузни акции.

Тоа би значело дека акциите во францускиот луксузен гигант LVMH, втората по големина компанија во Европа по пазарна капитализација, ќе паднат за 40%, додека производителите на луксузни возила како Порше и Ферари, исто така, ќе страдаат, се сугерира во извештајот.

Но, стратезите на Саксо велат дека ова создава ризик дека зависноста од такви лекови ќе порасне до тој степен што населението го намалува вежбањето и го зголемува внесот на нездрава храна.

„Глобалните стапки на дебелина кај возрасните се зголемија од сегашните 39% на 45% во 2024 година, што носи низа други несакани ефекти, како што се зголемување на инциденцата на дијабетес или дури и скок на срцеви заболувања, повеќе повреди поради намалена мускулна сила и општо намалување на ефикасноста на имунолошкиот систем. Зголеменото боледување и болести предизвикуваат пад на глобалната продуктивност“, предвидуваат во извештајот Гарнри и неговиот колега стратег Чару Чанана.

Наспроти сè понеизвесната геополитичка позадина, високиот стратег за фиксен приход од Саксо, Алтеа Спиноци, шпекулираше дека американската влада може да биде принудена дополнително да ги зголеми трошоците за одбрана, додека Федералните резерви можеби сè уште ќе треба да ја заострат монетарната политика во услови на втор бран на инфлација.

За да се избегнат социјални немири, Конгресот може да биде принуден да ги зголеми фискалните трошоци, со што буџетскиот дефицит ќе биде над 10% од БДП, што значи дека владата мора итно да ја зголеми побарувачката за американски државни обврзници.