Најголемиот кредитор на Русија, Сбербанк, поднесе барање до националниот финансиски регулатор да воспостави блокчејн платформа за сопствен дигитален токен наречен „Сберкоин”. Проектот би можел да започне уште оваа пролет.

На почетокот на годината, Сбербанк испрати апликација за платформата до Централната банка на Русија, откри директорот на деловниот оддел за трансакции, Сергеј Попов, на почетокот на оваа недела. Тој рече дека регистрацијата ја бара законот за дигитални финансиски средства, кој стапи на сила во Русија од 1-ви јануари.

„Банката е технолошки подготвена да работи со ваква фиат валута“, изјави Попов, додавајќи дека кредиторот веќе завршил со внатрешно истражување и заклучил дека „решението“ функционира.

Според Попов, процесот на регистрација обично трае околу 45 дена. Доколку не добијат забелешки од централната банка, има големи шанси токенот да биде пуштен во оптек во пролет, додаде тој.

Сепак, Сбербанк сè уште треба да реши некои прашања поврзани со дигиталната валута, како што е оданочувањето на дигиталните финансиски средства, како и начините на кои може да се користи токенот. Според генералниот директор на банката, „Сберкоин” може да се користи како „дигитална меница“, бидејќи овој формулар може да отвори „нови можности“ доколку ја смени сметката во хартија.

Претходно, Попов откри дека „Сберкоин” всушност може да бидат стабилни пари. За разлика од биткоинот и другите криптовалути, стабилните кованици се врзани за фиат валути, а токенот на Сбербанк ќе биде врзан за руската рубља.