Властите во Дубаи најавија изградба на нов патнички терминал на аеродромот Ал Мактум, кој се очекува да стане „најголемиот аеродром во светот“, а вредноста на изградбата ќе биде 34,8 милијарди долари.

„Ги одобривме плановите за нов патнички терминал на меѓународниот аеродром Ал Мактум и почетокот на имплементацијата на проектот вреден околу 34,85 милијарди долари“, лидерот на Дубаи и премиер на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) Шеик Мохамед бин. Рашид Ал Мактум напиша на Твитер (платформа Х).

Според него, кога ќе се изгради терминалот, аеродромот ќе биде „најголем во светот“ со капацитет од 260 милиони патници годишно.

Официјалниот претставник рече дека новиот аеродром ќе биде пет пати поголем од меѓународниот аеродром во Дубаи, еден од најпрометните во светот.

Првата фаза од проектот ќе биде завршена во рок од 10 години, а потоа новиот аеродром „ќе прима 150 милиони патници годишно“.

Лоциран на периферијата на Дубаи, аеродромот Ал Мактум добива мал дел од воздушниот сообраќај на богатиот заливски емират од 2010 година.

Тој аеродром треба да носи патници од меѓународниот аеродром во Дубаи, кој има максимален капацитет од 120 милиони патници и чија локација во центарот на градот го спречува неговото проширување.