Банкротите ја преплавуваат германската индустрија, која со децении беше позната како најсилната европска економија.

Само во последните неколку месеци беа затворени над 700 филијали, а повеќе од 3.000 работници останаа без работа. Неколку индустрии се на удар, а експертите имаат јасен одговор зошто.

Се споменува зголемена инфлација, војната во Украина, но и целата криза во светот и како што тврдат на лошите вести – тука не е крајот.

Според официјалните податоци на Федералното биро за статистика (Дестатис), во првиот квартал од 2023 година имало 18,2 отсто повеќе несолвентни компании во споредба со истиот квартал минатата година.

Германските судови пријавиле 4.117 корпоративни несолвентности во првите три месеци од оваа година. Бројот на редовни банкроти во Германија расте месечно за околу три проценти.

Најмногу банкроти во Германија во изминатиот период имало во секторот транспорт и складирање со 26 случаи. Потоа следуваат областите на рударство и камен и други економски услуги (на пр. агенции за привремени вработувања) со по 20 случаи.

Најниска фреквенција на неликвидност имал секторот за снабдување со енергија, со само една несолвентност на 10.000 компании, се наведува на официјалната веб-страница на Дестатис.

Некои од најпознатите германски брендови ги затворија своите филијали. Во прашање се гиганти од различни индустрии, од мода, до фармацевтски производи, до храна, како што се: „Gery Weber“, „Algajer“, „Weck-Glaser“, „H&M“, „Primark“ и „Orsay“, „Dankwardt“. “, „Запата“, „Scotch & Soda“, „Brands4Friends“, најстариот месар во Германија „Rohrs“ и многу други.