Според  аналитичарите се очекува значително зголемување на вредноста на (Биткоин Кеш) Bitcoin Cash и пад на некогаш сметаниот за „единствен“ етереум. Ова е јасно од извештајот под наслов „Крипто-валути: минато, сегашност и иднина“, цитиран од британското издание на „Express“.

 

При  анализата, експерти користеле историски податоци и алгоритам за да претскажат дека Биткоин Кеш може да достигне цена од 2.000 долари за готовина до мај 2018 година, што претставува раст од 130%.

 

 

Ова истражување е помалку оптимистичко за идната цена на етереумот, а очекувањата се тој да поевтини за повеќе од 237 долари за број во следниот месец.

 

 

Етереум загуби 47,22% од вредноста досега за овој месец, откако се проценува на околу 459 долари, што е многу далеку од неговиот врв, достигнат во декември – 1.338,67 долари.

 

 

Според Калум Бланчард, специјалист за крипто-валути и еден од авторите на студијата, не е изненадувачки што ќе бидеме сведоци на колапсот на етереумот. Тој објасни уште дека на дигиталните пари во моментов им се закануваат прописи и од постојаните предупредувања за нивната висока нестабилност, што лесно ги плаши луѓето и ги спречува да инвестираат.

 

 

По создавањето, етереум се смета за еден од неколкуте директни конкуренти на Биткоин. Во извештајот, сепак, е наведено дека при присуството на толку многу крипто-валути, инвеститорите бараат се покарактеристични и поуникатни карактеристики од кога и да било и станува тешко да се разликува една виртуелната валута од друга.

 

 

За време на неодамнешен настан во Токио, односно „Конференција за визијата на Сатоши“, извршниот директор на Bitcoin.com, Роџер Вер, објасни на публиката дека Биткоин Кеш може да ја зголеми економската слобода во светот.

 

 

Во декември минатата година, самопрогласениот за творец на биткоин – австралискиот претприемач Крег Рајт, предвиде дека 2018 година ќе биде година на Биткоин Кеш, откако напиша на Twitter: „2018 година е годината во која ќе го видиме целосниот потенцијал на Биткоин Кеш – ќе има поголема безбедност и нема да има граници за она што можеме да го постигнеме“.

 

 

„Биткоин е сè над кое работам, биткоин е мојот живот за следните 10, 20, 30 години, а целта ми е 5 милијарди лица да користат биткоин секој ден“, рече Рајт за време на настанот во Јапонија.