Европската централна банка (ЕЦБ) во услови на економско заздравување сè повеќе ја нагласува намерата за нормализирање на мерките на монетарната политика. Економскиот раст во еврозоната за неколку квартали, се наоѓа над долгогодишниот просек, а се очекува силен раст во текот на 2018 година, според аналитичарите Рајфајзен во новото издание на Рајфајзен.

Иако укажува на пристап кон формалната одлука за прекинување на програмата за купување обврзници, аналитичарите на Рајфајзен очекуваат ЕЦБ да биде внимателна во понатамошните потези.

Динамиката и обемот на прилагодувањето на експанзивната монетарна политика, најверојатно, ќе зависи првенствено од инфлацијата.

Според сегашните очекувања, и под претпоставка дека понатамошен раст на БДП и инфлацијата во наредните месеци, ЕЦБ ќе ја запре програмата за купување на обврзници веќе во септември, најдоцна до декември, ако тоа се определува за постепено намалување на купување на 10 милијарди евра годишно.

Во двата случаи аналитичарите очекуваат ЕЦБ да почне да ги зголемува каматните стапки најрано на крајот од првиот квартал од 2019 година.