Се очекува дека цената на благородни метали да продолжи да расте во блиска иднина, предвидува аналитичарот Лари Мекдоналд.

 

 

По минатогодишниот раст, пазарот на злато достигна највисоко ниво за пет седмици пред да падне малку во последните два дена. Мекдоналд рече дека таков тренд ќе продолжи како “совршена бура” на цените на златото се зголемуваат.

 

 

 

Инаку, златото оваа година “акумулира” повеќе од 3,5 проценти од вредноста.

 

 

 

Турбуленцијата над американската политичка ситуација и можната трговска војна со Кина, исто така, може да влијае на порастот на цените на златото, рече Мекдоналд.

 

 

 

Послабиот долар, исто така, ќе придонесе за цената на златото, вели Холмс.

 

 

“Американците сакаат да слушнат дека доларот е силен, но послабиот долар влијае на извозот и туризмот во САД, а да не зборуваме за цената на златото”, рече тој