Само една од 10 членки на Светскиот економски форум очекува глобалното закрепнување да се интензивира во следните три години, според истражувањето на речиси 1.000 бизниси, влади и академски лидери. Само еден од шест испитаници има оптимистички очекувања за светската економија. Изненадувачки или не, климатските промени се наведуваат како опасност број еден, додека ерозијата на социјалната кохезија, егзистенцијалната криза и менталното здравје се идентификувани како ризици кои забележале најсериозен пораст откако се појавиле пандите со Ковид-19. на сцената, пренесува Ројтерс.

„Светските лидери мора да се здружат и да преземат координиран пристап кон глобалните предизвици и да изградат отпорност пред следната криза“, рече Садија Захиди, управен директор на Светскиот економски форум. На среден и долг рок, највисокиот ризик е идентификуван како можен неуспехот да се бориме против климатските промени.Договорот на самитот на ОН за климата (COP26) минатиот ноември беше нашироко прифатен како потврда за „замрзнување“ на глобалните температури до 1,5 степени Целзиусови, но многу од речиси 200 земји сакаа конференцијата во Глазгов да постигне повеќе транзиција, мигрантски притисок и вселенска конкуренција.