Иако сè уште не е сигурно, изгледите за членство во ЕУ ги поттикнуваат инвестициите на Балканот, а банките сакаат да бидат меѓу првите

Во југоисточна Европа следува уште еден бран на консолидација на банките во 2022 година, поттикнат од брзата експанзија на балканските економии и атрактивноста на членството во најголемиот трговски блок во светот.

Со економскиот раст кој достигнува врв од 7 отсто во некои балкански земји, австриската Рајфајзен банка интернешенел и унгарската ОТП банка Нирт, се водечки во спојувањата на пазарите кои би можеле да се приклучат на Европската унија во рок од десет години.

Повеќе од 20 зделки се објавени низ понекогаш турбулентниот Балкан од 2019 година, бидејќи заемодавците се обидуваат да го зголемат уделот на пазарот за да добијат предност во трошоците и да ја задржат профитабилноста, особено кога пандемијата ги намалува маржите.

„Сакаме да бидеме дел од оваа консолидација, за која гледаме дека се забрзува“, изјави за Блумберг Ханес Чижек, шеф за стратегија и иновации во Рајфајзен, пренесува Банкар.ме.

„Ни се допаѓа пазарот, го гледаме моментумот и ги гледаме перспективите во Србија, каде што австриската банка штотуку ја купи единицата Credit Agricole SA за да го создаде третиот најголем кредитор во земјата“.

Аналитичарот на Bloomberg Intelligence, Томаш Ноетцел, во неодамнешниот извештај рече дека спојувањата и превземањата се забрзуваат во регионот бидејќи „банките на ЕУ се фокусираат на поддршка на победниците, обезбедувајќи пазарно учество и излегување од бизнисот со помал обем“.

Договорите се совпаѓаат со одлуката на ЕУ во декември да ги прошири пристапните преговори со Србија, најголемата од шесте балкански земји кои сакаат да се приклучат на блокот, оживувајќи го процесот што покажа мал напредок во текот на годините. Иако сè уште не е сигурно, изгледите за членство ги поттикнуваат инвестициите на Балканот, а банките сакаат да бидат меѓу првите.

Големите зделки објавени од средината на годината, исто така, вклучуваат купување на ОТП НКБМ за создавање на најголемата банка во Словенија, членка на ЕУ, и купување на албанската единица Алфа банка СА.

Српска АиК Банка АД се согласи да преземе четири единици на Сбербанк на Русија PJSC во земјите кои некогаш биле Југославија.

Во одговор по е-пошта на прашањата на Блумберг, од ОТП велат дека „ги продолжуваат преговорите за купување во неколку земји“ на Балканот, вклучително и некои пазари каде што веќе имаат присуство. Унгарскиот заемодавател е привлечен од позитивните економски изгледи на регионот, помалата пенетрација и опкружувањето со повисоки приноси, се вели во извештајот.

Европската централна банка, водечкиот регулатор на континентот, ги призна спојувањата во јануари, кога издаде насоки кои покажуваат дека нема да ги казни „кредибилните планови за интеграција“ бидејќи поголема консолидација може да помогне во решавањето на долгорочните проблеми и да им овозможи на заемодавците да се натпреваруваат подобро од поголемите глобални колеги. .

Атрактивноста на српскиот пазар е зајакната со фактот што пред Ковид пандемијата го реши проблемот со нефункционалните кредити, што пак го ослабна кредитниот квалитет. За „фрагментираните пазари со многу мали маржи, пандемијата значеше значителен пад на отпорноста, особено за помалите банки“, соопшти Здружението на српските банки во е-пошта до Блумберг.

Сепак, Србија силно закрепна, при што потрошувачката и инвестициите во домаќинствата ја поттикнаа економската експанзија од 7,3 отсто оваа година, објави Ерсте Груп во неодамнешното истражување, зголемувајќи ја својата прогноза. Хрватска, членка на ЕУ, и Албанија се на пат да пораснат за најмалку 8 отсто во 2021 година.

Треската од спојувањето се прошири и на локалните кредитори, како што е словенечката Нова Љубљанска банка, која стана четврти најголем играч во Србија по купувањето на државната Комерцијална банка во 2020 година.

Главниот извршен директор на НЛБ Блаж Бродњак очекува дека консолидацијата на балканските банки „значително ќе забрза“.

Неговата банка се обидува да влезе во Албанија и да ја врати својата основа во Хрватска, што – како потсетување на поновата борбена историја на регионот – ќе бара од словенечките и хрватските влади да го решат деценискиот спор за претходникот на НЛБ, Љубљанска банка.

Доколку успее, НЛБ ќе биде првата банка со присуство во сите поранешни држави на СФРЈ и ќе стане „регионален шампион“ и „природен избор за управување со платежните и комерцијалните трансакции, трговијата и трговските текови во регионот“, рече Бродњак во телефонска изјава.