Шефовите на банките за храна велат дека кај нив доаѓаат сè поголем број Британци од средната класа, на кои „очајно“ им е потребна помош, додека, во исто време, министерот за финансии Риши Сунак бил повикан да ја преиспита понудата за семејствата кои се борат со кризата на зголемените животни трошоци.

Шефовите на добротворни организации изјавија за Independent дека забележале изненадувачки пораст на бројот на луѓе со полно работно време кои не можат да се справат со зголемените сметки за енергија и цените на храната – и очекуваат трендот да се влоши.

Вилијам Мекгренахан, менаџер на банката за храна „Dad’s House“ во лондонскиот кварт Вест Бромптон, вели дека кај нив доаѓаат родители од средната класа какви што досега не ги виделе.

„Тие се срамат бидејќи не сакаат да бараат помош. Но, тие се очајни “, рече Мекгренахан.

Тој додава дека се гледаат и студенти и матуранти.

„Некои се борат со хонорарна работа, некои работат во малопродажба и угостителство, некои имаат долгови од периодот на Ковид и едноставно не можат да се справат со зголемените трошоци за живот. Можеби мислите дека нема да се мачи, но изгледот може да измами“.

Мекгренахан рече дека „без сомнение“ очекува да види повеќе луѓе од средната класа на вратата на банката за храна кога сметките за гас и струја ќе се зголемат во април, додавајќи дека луѓето кои никогаш не доживеале сиромаштија ќе се соочат со тешкотии оваа година.

Британскиот министер за финансии Риши Сунак беше мета на критики, бидејќи во таканареченото пролетно соопштение не спомена дополнителна помош за сметката за енергија, освен претходно најавениот заем од 200 фунти што доаѓа во октомври и одлуката да не се зголемуваат придобивките во согласност со инфлацијата.

Научниот центар “Resolution Foundation” предупреди дека околу 1,3 милиони Британци ќе бидат турнати во сиромаштија поради зголемувањето на трошоците за живот оваа година, вклучително и некои со „средни примања“.

Мајкл Бекетс, менаџер на Trucel Food Bank во Колчестер, забележа „спирала“ на побарувачка во последните месеци и предвиде дека повеќе луѓе од „исцедената“ средна класа ќе бидат втурнати во сиромаштија.

Тина Харисон, која ја води банката за храна Тринити во Берија, рече дека побарувачката за пакети со храна се зголемила во текот на зимата од 100 на 150 поединци и семејства неделно.

Очекува тој број во наредните месеци да се зголеми на 200 домаќинства неделно.

Расте загриженоста дека постоечката сиромаштија во Британија ќе стане многу поинтензивна во наредните месеци.

Експертот за потрошувачи Мартин Луис рече дека некои луѓе би можеле „да гладуваат или да се замрзнат“, додека активистот за храна Џек Монро, исто така, предупреди дека тешката сиромаштија може да се покаже „фатална“ во некои случаи.