Во следните пет до седум години, сепак, доларот ќе остане главната меѓународна валута за трговија и одредници.

Се повеќе економии гледаат на кинеската валута како алтернатива на стандардните валути со кои се тргува меѓународно, еврото, доларот, јенот и фунтата. Ова би отворило нови пазари со соодветно полесен пристап и размена на кинеска валута.

„Употребливоста на кинескиот јуан во меѓународните плаќања се зголемува бидејќи производството на стоки расте експоненцијално со секоја измината година. Атрактивноста на јуанот се должи и на „напорите на кинеската влада, која е крајно конзервативна во својата фискална политика“.

Економиите кои заостануваат со својата репутација почнуваат да го користат јуанот како алтернативна валута на онаа што се користеше досега, рече тој.

„Кинеската валута неформално се користи во земји како Северна Кореја, Венецуела и Зимбабве. Руската Федерација исто така се смета за помалку гостопримлива земја за бизнис на меѓународната сцена. Блиските односи меѓу Русија и Кина се должат на заедничкото непријателство со Обединетите Државите. и една од причините зошто Газпром почна да прифаќа плаќања во кинески јуани. Ова е исто така резултат на дипломатските договори“.

Kои би биле придобивките од намалувањето на зависноста од доларот? Главните суровини се деноминирани во американски долари. Затоа, одлуките на американската влада за стимулирање на производството на месо може да стават многу други земји во неповолна положба.

„Пред три години, на пример, производителите на соја во Бразил имаа таков негативен ефект. Поради оваа причина, многу земји во регионот на Југоисточна Азија кои произведуваат ретки метали, исклучително популарни во денешната високотехнолошка економија, сигурно ќе побараат алтернатива. на американскиот долар“.

Во Шангај во моментов се развива зона за тргување со девизи, чија цел е кинескиот јуан да биде попристапен за сите деловни партнери. Во Лондон, како меѓународен финансиски центар, се појави клириншки центар за кинескиот јуан.

Доларот и еврото остануваат најпопуларните, сигурни валути, но како што кинескиот јуан станува се попопуларен и политичката идеја е да се промовира јуанот на меѓународно ниво, може да има повлекување од доларот во насока на јуанот. Но, генералното мислење е дека барем во следните 5 до 7 години, американскиот долар ќе остане главната меѓународна валута за трговија и одредници“.