Шангај (Ројтерс) – Светските лидери кои се состанаа во Пекинг оваа недела за самитот на иницијативата за „Појасот и Патот на Кина“ се согласија да финансираат проекти што ги почитуваат целите на глобалниот долг и промовираат зелен раст, беше наведено во нацрт-коминикето.

Иницијативата за „појас и пат“ е клучна политика на претседателот Кси Џинпинг и предвидува обнова на стариот „Пат на свилата“ за да ја поврзе Кина со Азија, Европа и пошироко со масовни инфраструктурни објекти.

Но, тоа се покажа како контроверзно во многу западни престолнини, особено во Вашингтон, кој на ова гледа само како на средство за ширење на кинеското влијание во странство и освојување на земјите со неодржлив долг преку нетранспарентни проекти.

САД се особено критични за одлуката на Италија да го потпише планот минатиот месец, прва нација од клубот на Г7 земји.

“Ние ја поддржуваме соработката помеѓу националните и меѓународните финансиски институции за да обезбедиме разновидни и одржливи финансиски поддршки за проекти”, се вели во нацрт-коминикето.

“Ние го охрабруваме финансирањето во локална валута, взаемно воспоставување на финансиски институции и поголема улога во финансирањето на развојот во согласност со соодветните национални приоритети, закони, регулативи и меѓународни обврски, како и договорените принципи на ООН за одржливост на долгот”, се додава, во Генералното собрание на Обединетите нации.

Зборот “зелени” се појавува во нацртот седум пати. Тоа не беше споменато ни еднаш во коминикето на самитот од пред две години.

“Ја нагласуваме важноста за промовирање на зелениот развој”, се вели во нацрт-законот. “Ние го охрабруваме развојот на зелените финансии, вклучувајќи издавање зелени обврзници, како и развој на зелена технологија”.

Високиот дипломат на кинеската влада, Ванг Ји, во петокот рече дека проектот “Појасот и патот на Кина” не е “геополитичка алатка” или должничка криза за земјите-учеснички, но Пекинг ги поздравува конструктивните сугестии за тоа како да се справи со загриженоста околу иницијативата.

Вкупно 37 странски водачи треба да присуствуваат на самитот на 25-27 април, иако САД испраќаат само претставници од пониско ниво, што ја одразуваат својата вознемиреност околу шемата.

Бројот на странските лидери на самитот на 25-27 април се зголеми од 29 претходно најавени, главно од најблиските сојузници на Кина, како Пакистан и Русија, но исто така подоцна се приклучија Италија, Швајцарија и Австрија.

Кина постојано тврди дека проектот „Појасот и Патот на Кина“е во корист на целиот свет и дека е посветен на почитување на глобално прифатените норми во обезбедувањето на транспарентни и проекти во бенефит за сите страни.

“Ја нагласуваме важноста на владеењето на правото и еднаквите можности за сите”, се вели во нацрт-коминикето.