Едно од најубавите места во Бока Которска е познато како Островот на цвеќето, кој се наоѓа на територијата на општина Тиват, а е познат и како Михољска превлака. Некогаш беше елитно воено одморалиште, а во раните 90-ти прогонети од области зафатени од војна се преселија во него.

Семејствата на главно пензионирани воени лица ги нашле своите домови тука, а тие се сместени во околу 100 бунгалови.

Најголем дел од сопственоста има Митрополијата на Црногорското приморје, а потоа државата и малите и приватните лица. Сега ова атрактивно туристичко место е целосно на продажба. Се продава целиот остров на цвеќето, а колку што знам почетната цена е околу 80 милиони евра.

Општина Тиват нема многу ингеренции врз овој локалитет, но факт е дека тој секако е еден од најголемите ресурси во моментов и многу важен за дополнителен развој на туристичката индустрија.

Порано беше исклучително популарно место за летување, па се надеваме дека островот на цвеќето ќе го врати својот поранешен сјај, изјави за РИНУ претседателот на општина Тиват, Жељко Комненовиќ, објави Пословни.хр. Вкупната површина на островот е околу 120.000 квадратни метри, од кои само 1.089 квадратни метри се станбени згради, а вкупната површина на плажите е 1.200 квадратни метри. Се наоѓа во близина на аеродромот Тиват, а со копното е поврзан со асфалтен мост долг 12 метри, пренесува Мондо.