Реалната вредност на турската лира се зголеми, пишуваат турските деловни медиуми, повикувајќи се на податоци од Централната банка на Турција.

Студија на турската централна банка покажала дека лирата малку ја зголемила својата вредност во јануари оваа година во споредба со претходниот месец, мерено со „индексот на потрошувачките цени“.

Сепак, во споредба со јануари минатата година, вредноста на лирата е благо намалена гледано низ призмата на цените на суровините за обичните потрошувачи, а значително е намалена кога се гледа преку цените на производителите.

Сето ова сугерира дека турската лира, севкупно, станала малку поотпорна во меѓународните споредби во текот на изминатиот месец, но во подолг период ја загубила вредноста во однос на другите валути.