За дваесет години, секој петти пензионер во Германија ќе биде погоден од сиромаштија – и тоа ако економијата расте добро.

Студијата објавена среде расправија на коалиционите партнери за идниот модел за пензионирање го покажува ова.

За две децении, 21,6 проценти од пензионерите во Германија ќе бидат сиромашни, доколку економскиот раст остане близу до оној од претходната деценија, се вели во новото истражување на експерти од германскиот институт за економски истражувања (ДИВ). Во моментов, 16,8 проценти од пензионерите се сиромашни.

Сиромашна личност во старост е лице кое не може да си ги покрие трошоците за живот заради пензија – од државно или приватно осигурување. На друго место, сиромаштијата се дефинира како помалку од 40 или 50 проценти од просекот на сите приходи во земјата. Медиумите во Германија генерално зборуваат за 900 евра месечно или помалку.

Според „Шпигел“, проценката на истражувачите на ДВР е многу оптимистичка затоа што претпоставува силен економски раст до 2039 година.

„Ако, на пример, економската состојба се влоши, бројот на сиромашни постари граѓани би бил уште поголем: слабата економија води кон повеќе невработени лица, кои потоа можат помалку да издвојуваат за староста“, пишува Шпигел на својот портал.

Студијата DIW идентификува неколку групи кои се особено изложени на ризик – особено оние кои го поминале работниот живот без или со помалку стручно оспособување, како и синглови – особено жени. Тогаш, Источна Германија напредува подобро заради поголемото вработување на жени за време на комунизмот во ГДР, но таа крива ќе се промени на долг рок.

Студијата доаѓа во зачинет политички момент бидејќи социјалдемократите во коалициската влада со демократите се обидуваат да го истуркаат концептот за основна пензија што треба да им биде загарантирана на сите.

Демократите инсистираат на тоа да му претходеат обемни проверки за да се види дали на некој му е потребно дополнително осигурување, додека социјалдемократите сакаат секој кој работел најмалку 35 години да добие дополнителна пензија.

ДИВ го гледа проблемот и во двата модела – првиот би ја намалил сиромаштијата за само 0,4 проценти, а вториот би им помогнал на оние на кои воопшто не им е потребна помош затоа што нивната пензија е доволна за живот. ДИВ предлага да се воведе едноставна проверка за да се обезбеди дека само вистински ранливите ќе добијат таква помош.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк