Останува уште месец и половина до примената на Законот за дигитален имот, поради што данокот на наследство и капитална добивка ќе треба да се плати и на криптовалутите.

Законот практично стапи на сила во ноември минатата година, неговата имплементација ќе започне на 30 јуни годинава и ќе биде придружена со трошоци за кои не знаевме до сега, пишува Блиц.

Станува збор за фактот дека ако добиете биткоин или друга од десетиците криптовалути познати во Србија како подарок, мора да платите данок, пишува Блиц. Исто така, ако заработите пари на криптовалути, ќе мора да платите данок на капитална добивка. Овие обврски се предвидени со новите регулативи и тие се дополнителни даноци што граѓаните треба да ги земат предвид.

Зборувајќи за данокот на наследство или дар на криптовалути, законот наведува дека дигиталниот имот исто така се регулира со данок на имот, така што наследството или подарокот на криптовалутата исто така се плаќа данок. Данокот на наследство и подарок е 1,5 и 2,5 проценти.

Даночните обврзници кои во однос на дарителот се наоѓаат во втората линија на наследство според правниот поредок на наследство, плаќаат данок на наследство и подарок со стапка од 1,5 процент. Даночните обврзници кои, во однос на оставителот, односно дарителот, се наоѓаат во третиот и понатамошен наследен редослед, односно даночните обврзници кои не се поврзани со оставителот, односно дарителот, плаќаат данок на наследство и дар со стапка од 2,5 проценти, законот држави.

Од јуни и данок на капитална добивка

Новина од 30 јуни е што данокот на капитална добивка се плаќа на заработката на криптовалутата, до 15 проценти. Значи, ако купивте криптовалути за 100 евра и ги продадовте за 200, разликата помеѓу продажната и куповната цена е 100 евра. Данокот се плаќа само на добивката, значи на 100 евра, а станува збор за околу 15 евра данок.

На прв поглед, 15 проценти не изгледаат многу. Меѓутоа, во случај на купување / продажба на криптовалути, разликите во купопродажните цени се често огромни, така што износот на данокот може да варира во зависност од профитот што го остварувате, така што 15 проценти одеднаш ќе изгледаат премногу.

Како се тргува со криптовалути во Србија?

Постојат мрежни услуги каде што можете да купувате и продавате крипто валути. Исто така, постојат вендинг машини во неколку градови (Белград, Нови Сад, Ниш, Суботица и Инџија), каде што криптовалутата се купува и продава за готовина.

Според Законот за спречување на перење пари и финансирање тероризам, кој се применува од 1 април 2018 година, потребно е корисниците да поминат низ постапка за верификација, слично на отворање банкарска сметка.

Исто така, ако купите крипто-валути, треба да имате крипто-паричник, на кој тие се пренесуваат кога купувате. Плаќањето може да се изврши на банкарска сметка или платежна картичка. Доколку продавате услуга преку Интернет, потребна е сметка во банка, бидејќи се користи за плаќање на динарскиот еквивалент.

Постојат и алтернативни начини на тргување, на пример – луѓето се наоѓаат преку реклами, па затоа тргуваат без посредници. Иако оваа опција е финансиски најповолна, бидејќи овозможува размена без провизија, треба да бидете многу внимателни. Често се случуваше при вакви трансакции една од страните да остане без криптовалута и без готовина.

Статистичките податоци покажуваат дека корисниците на криптовалути се претежно мажи во дваесетти и триесетти години, кои се солидно технички подготвени. Меѓутоа, во периоди кога цената нагло се зголемува, се појавуваат и голем број луѓе надвор од горенаведената категорија.

Се проценува дека повеќе од 10.000 луѓе во моментов тргуваат со криптовалути во Србија.