eu-money-640x480Загриженоста на инвеститорите во врска со судбината на италијанската влада по референдумот во недела се гледа можност Италија да го напушти еврото.

Всушност, според анкетата помеѓу инвеститорите на франкфуртскиот Sentix пренесени од страна на Ројтерс, шансите Италија да ja напушти еврозоната во следната година се зголемија за 19,3 проценти. Ова е највисок процент во последните четири години. Во истражувањето беа вклучени повеќе од 1.000 институционални и приватни инвеститори. Затоа треба да се додаде дека истражувањето минатиот месец покажа дека Италија за прв пат успеа да ја престигне Грција како земја која најверојатно ќе се врати на поранешната валута. Сепак, треба да се напомене дека само малку помалку од една четвртина од инвеститорите очекуваат некоја земја да ја напушти еврозоната.

За споредба, во екот на европската должничка криза пред четири години 70 проценти од инвеститорите сметаа дека еврозоната е на пат кон распад. Но, фактот дека инвеститорите почнаа да размислуваат за нешто незамисливо до неодамна, како што е враќање на италијанската лира. Сепак, италијанските аналитичари сметаат дека стравот е неоснован. Можноста за италијанскиот излез се базира на идејата дека гласачи во недела ќе да го одбијат предлогот на владата за уставните реформи. Премиерот Матео Ренци вети дека ќе поднесе оставка доколку референдумот не успее. Во овој случај на предвремени избори, најверојатно ќе зајакне анти-европско движење Пет ѕвезди.

Сепак, идејата дека Италија ќе го напушти еврото е прилично претерана, изјави за Блумберг Antonio Villafranca, аналитичар на Италијанскиот институт за меѓународни политички студии. Дури и ако се одржат предвремени избори, под знак прашалник е дали Движењето пет ѕвезди ќе формира парламентарно мнозинство, рече Villafranca. Доколку Пет ѕвезди распише референдум за членството во еврозоната, постојат уставни пречки. Италијанскиот устав забранува поништување на меѓународните договори по пат на референдум, па ќе мора да го изменат уставот. Гласањето за измена на уставот е потребно двотретинско мнозинство во двата дома на парламентот. Покрај тоа, само 15 проценти од италијанците поддржуваат напуштање на еврото.