ВАШИНГТОН ( Ројтерс ) – Претседателот на Европската централна банка Марио Драги во саботата изрази загриженост во врска со независноста на американските федерални резерви, предупредувајќи дека губењето на нивната автономија би можело да го поткопа кредибилитетот на политиката.

Номинацијата на американскиот претседател Доналд Трамп за двајца контроверзни кандидати во одборот на Банката на федерални резерви и постојаните повици за намалување на стапките го зголемија сето ова мешање на владата, предизвикувајќи го основното начело на модерното централно банкарство.

Сигурно сум загрижен за независноста на централната банка во другите земји, особено … во најважната јурисдикција во светот“, рече Драги за САД.

Ако централната банка не е независна, тогаш луѓето можеби ќе мислат дека одлуките за монетарната политика следат политички совети, наместо објективна проценка на економските изгледи“, изјави тој на прес-конференцијата.

Владите од Турција до Индија и Соединетите Американски Држави го зголемија притисокот врз нивните централни банки во последниве месеци, поттикнувајќи ја дебатата за важноста на независноста.

Но, некои тврдат дека неконвенционалната политика, која сега се користи нашироко, го прераспределува богатството, па монетарната политика прави се повеќе политички одлуки и на тој начин се бара зголемен политички надзор.

Меѓутоа, во рамките на нивниот мандат, централните банки треба да останат слободни да одберат кој е најдобриот начин да се усогласат со мандатот “, рече Драги.” Затоа што ако не им дозволите да бидат слободни, тогаш тие не се одговорни . Тоа е централната банкарска рамка од 80-тите насекаде “.

Сепак, Драги тврди дека не видел слична закана за независноста на ЕЦБ, со оглед на правните заштитни мерки, а исто така не мислел дека случаите на мешање на друго место ја поткопуваат глобалната доверба.