Кога Tesla првпат ги намали цените на своите автомобили, многумина беа изненадени. Сега автомобилите на американскиот производител повторно поевтинија, а првиот човек на Renault смета дека овој потег е предупредување за сите производители на електрични автомобили.

Tesla е водечка компанија на пазарот на електрични автомобили, а со цел да ја задржи својата доминација и да ја зголеми побарувачката за своите возила, од почетокот на годината неколку пати ги приспособи цените на своите автомобили, вклучувајќи и две значајни намалувања, последното од што се случи пред само неколку дена.

Како што неодамна изјави извршниот директор на Renault, Фабрис Камболив, со овие потези Tesla испрати предупредување до конкурентните производители на автомобили кои се борат за својот дел од колачот на пазарот на електрични возила.

Некои аналитичари сметаат дека Tesla со тој потег започна пазарна војна, на што конкуренцијата мораше да реагира со слични потези, што ги задоволи (потенцијалните) купувачи на електрични возила. Имајќи предвид дека електричните автомобили сè уште се поскапи од возилата од истата категорија со мотори со внатрешно согорување, јасно е дека цената е примарен интерес на купувачите.

Токму поради ова, според мислењето на Камболив, пониските цени на веќе многу популарните возила на Tesla претставуваат голем предизвик за конкуренцијата. Реагираше и Renault и ја намали цената на својот електричен модел Megane E-Tech, но не толку колку Tesla, што исто така доведе до зголемување на побарувачката и продажбата на овој автомобил.

Веројатно тоа нема да биде единствената реакција на Renault на ценовната војна, бидејќи првиот човек на француската компанија вели дека ја анализираат ситуацијата на секој поединечен пазар и врз основа на таа анализа носат одлуки за потенцијални корекции.

За очекување е дека побарувачката за електрични автомобили значително ќе се зголеми кога ќе станат достапни уште поевтини е-возила, што со сегашните цени на суровините и другите трошоци е исклучителен предизвик. Но, Елон Маск долго време размислува за ова и затоа планира Tesla по цена од околу 25 илјади долари, но прашање е кога навистина таков автомобил ќе стане достапен.

И Volkswagen има слични планови, па неодамна го претставија концептниот автомобил ID.2all, кој на пазарот треба да се појави за две години, со цена помала од 25 илјади долари.