Канадската платформа го надмина E-bay по пазарна капитализација

Амазон е посилен од кога и да било, но онлајн трговскиот гигант, чиј годишен обрт надминува 250 милијарди долари, не ја уништи целосно конкуренцијата. Многу компании остануваат во сенките, вклучувајќи го и канадскиот „Shopify“, пишува францускиот весник „Лес Ехос“.

Иако платформата со седиште во Отава е сè уште долг пат до постигнувањето на третата по големина пазарна организација во светот (891 милијарди американски долари), таа е ветувачка. Во 2019 година, нејзината проценка на Волстрит ги надмина 43 милијарди американски долари, што претставува зголемување од 200% во однос на претходната година. Па така, Shopify го престигна E-Bay, кој е вреден 34 милијарди американски долари, а има за цел да постане уште поголем.

Shopify привлекува инвеститори затоа што е близу до Amazon, но со некои значајни разлики. Наместо единствена платформа за сите како оној на гигантот Сиетл, компанијата на Тоби Лутке развие платформа фокусирана на продавачот. Shopify им овозможува да креираат своја онлајн продавница на својата платформа.

Од Кајли Џенер (најмладата сестра на кланот Кардашијан) до трговците на мало, секој може да создаде своја сопствена страница и да продава производи од заедницата.

Платформата е поддржана преку продажни комисии.
Компанијата, основана во 2004 година, веќе има над 800.000 клиенти во споредба со само 220.000 во 2015 година. Неговата филозофија е сумирана со неколку зборови од нејзиниот креатор Тоби Лутке: „Да им дозволиме на сите да ги продаваат своите производи“.

Се чини дека стратегијата работи. Само во 2018 година, клиентите кои користат продавнички на Shopify вредат повеќе од 40 милијарди долари. Компанијата оствари продажба од над 700 милиони американски долари во првата половина од годината, забележувајќи двоцифрен раст. И тој не планира да застане тука.

Shopify реши да создаде своја дистрибутивна мрежа. Процесот на негово развивање е во тек, вели Тоби Лутке, потенцирајќи јака побарувачка од продавачите. Со изградба на мрежа, Shopify сака да им помогне на своите клиенти да управуваат со испораките и залихите и да остварат поголем профит. Со еден збор, следете го примерот на Амазон.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк