Амбициите на Шпанија на енергетскиот пазар се големи. Но, потребно е и учество на Франција. Во моментов, на Пиринеите се завршува еден гасовод. Визијата за зелен трговец со водород меѓу Северна Африка и Европа изгледа пореална. Мароко и Шпанија не се особено големи пријатели, но тие се економски зависни еден од друг. Исто така, Алжир не спаѓа во групата земји кои се европски партнери. Со руската инвазија на Украина и крајот на Северен тек 2, работите се сменија. Новата геостратешка ситуација носи промени и во Шпанија. Традиционалните економски партнери на Шпанија во арапскиот и северноафриканскиот свет, како и бројните соларни и ветерни фарми и шест гасоводи (додека седмиот е во изградба), почнуваат да привлекуваат внимание.

Во исто време, неопходно е да се зајакнат врските со Нигерија и другите добавувачи на суровини.

Шпанија добива повеќе од 21 отсто од вкупната енергија од обновливи извори на енергија и затоа во моментов не се соочува со недостиг на енергија.

Според шпанските медиуми, таа земја во иднина би можела да стане поголем играч на енергетскиот пазар.

Заживување на обновливите извори на енергија

Шпанците, особено за време на пандемијата, открија колку зависат од туризмот. Затоа сакаат да искористат 140 милијарди евра од бриселскиот „Фонд за следните генерации“ за реструктуирање на енергетската инфраструктура, односно нејзина транзиција кон обновливи извори на енергија, во која спаѓа и водородот.

Оваа иницијатива е поддржана и од шефицата на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен.

Таа е заинтересирана за оживување на таканаречениот проект Средна Каталонија, односно воспоставување на гасовод меѓу Шпанија и Франција.

Во моментов во тој дел на Шпанија има еден гасовод, чии работи беа прекинати во 2019 година, долг околу 80 километри и капацитет од околу 7,5 милијарди кубни метри (Северен тек 1 имаше капацитет од 55 милијарди кубни метри) .

Има само два мали цевководи што минуваат од Навара од Баскија до Франција.

Шпанската министерка за животна средина Тереза ​​Рибера во последните денови ја критикуваше Франција дека не сака да учествува во понатамошната изградба, поради финансиски причини.

Со прекинот на Северен тек 2, сепак, оваа тема е повторно пуштена, вели шпанскиот експерт за северноафрикански прашања Игнасио Камбреро.

Шпанија сака да го одвои гасот од цената на струјата

Сепак, премиерот Педро Санчез мора прво да ги намали цените на енергијата на краток рок, за да ги смири граѓаните погодени од пандемијата, обилните снежни врнежи во зима, информациите и сега екстремната суша.

За струјата веќе е намален данокот на додадена вредност, но тоа не е доволно за опозицијата.

За да ја оддели брзорастечката цена на гасот од остатокот на пазарот и да ги направи обновливите извори на енергија како што се водата, сонцето и ветерот повторно привлечни, Санчез тргна на европска турнеја во обид да постигне консензус во ЕУ.

Некои економски експерти ја гледаат оваа ситуација како економска и политичка можност за Шпанија по ова прашање, додека други сметаат дека амбициите на Шпанија да стане снабдувач со енергија се илузорни.

„Јасно е дека до 2025 година, благодарение на многубројните соларни и ветерни електрани, би можеле да достигнеме цена од 50 евра за мегават, додека во Германија и Франција таа би била меѓу 60 и 70“, рече Луис Мерино, главен уредник. на шпанскиот магазин Renewable Energy“, повикувајќи се на дистрибутерот на електрична енергија Омел.

Ова би ја направило Шпанија поатрактивен играч во снабдувањето со енергија.

За промена на стратегијата е потребно време

Во јануари 2022 година, на пример, Шпанија извезла повеќе електрична енергија во Франција отколку што увезувала.

„Поради малата густина на населението, имаме можност да изградиме дополнителна инфраструктура и да инвестираме во геотермални ресурси“, рече Роберто Гомез-Калвет, експерт за енергија на Универзитетот на Европа во Валенсија.

Но, за севкупната стратегија на актуелната власт, која во суштина е исправна, ќе бидат потребни години.

Гомез-Калвет верува дека отстапувањето од јагленот пред неколку години било грешка од оваа перспектива.

Шпанија во моментов има уште пет нуклеарни централи и не се зборува за нивно затворање, особено не сега кога Санчез сака да извезува енергија.

Мајорка како „лабораторија“

Овој експерт смета дека производството на „зелен“ водород е скапо и неефикасно.

„Во моментов не гледам друга опција која би можела да ги замени нафтата и гасот. Мајорка моментално работи на изградба на првата „зелена“ фабрика за водород, која би послужила како репер за јужна Европа. Тоа е еден вид лабораторија во моментов“, вели Гомез-Калвет.

За да може сонот на Санчез да стане извозник на енергија, Шпанија треба да увезува големи количини гас од САД, вели Роберто Кентено, поранешен шеф на шпанската компанија за дистрибуција на електрична енергија Енагас.

„Порано сакавме да воспоставиме врска со Франција, но да донесеме гас од Русија, а не обратно. Алжир никако не може да ја замени Русија како снабдувач на Европа.“

Шпанија моментално има околу 35 отсто од резервите на течен гас во Европската унија.

Португалија, која има и фабрика за преработка на течен гас, го поддржува Санчез во неговата амбиција и гледа шанса неговата земја да инвестира повеќе во обновливите извори на енергија.

Шпанскиот експерт за северноафрикански прашања Игнасио Камбреро гледа нови геополитички проблеми кои би можеле да ја снајдат Шпанија во сегашната ситуација.

„Гасоводот меѓу Алжир и Мароко, кој Шпанија покрива дел од нејзините енергетски потреби, во моментов е блокиран поради политички судири. Повторното воспоставување на енергетските врски меѓу Алжир, Мароко и Шпанија создава можности за нови проблеми како што е поддршката на исламските терористи во Африка и решавање на прашањето за Западна Сахара“, рече Камбреро.

Во овој момент е извесно дека ќе биде се потешко да се избегнат проблематичните компромиси, бидејќи ситуацијата е премногу нестабилна.

Извор: ДВ