Нефунгибили токени или NFT добиваат популарност во последните месеци, а инвеститорите и љубителите на уметноста трошат милиони долари во барање сопственост на нешто што постои само во дигиталниот простор.

Лудоста повторно стана актуелна кога Џек Дорси, милијардер, ко-основач и извршен директор на Твитер, страствен поддржувач на биткоинот, објави дека ја продава својата прва објава на оваа социјална мрежа како NFT – дигитално добро што ќе постои во блокчеинот на етериум .

На почетокот на оваа недела, американската рок-група Kings of Leon објави дека нивниот нов албум ќе биде достапен како NFT, нудејќи им неколку ексклузивни опции за фановите.

NFT токените се базирани на блокчејн кои не можат да бидат заменети со ништо друго и се единствени. Таквите белези често се користат за дигитални колекционерски предмети.

NFT е вид криптовалута што овозможува разни дела, вклучувајќи уметнички дела создадени во разни медиуми, да се „токенизираат“ и да се продаваат преку слични механизми на дигитална трговија како биткоинот. Така, компанијата за блокчејн „Инективен протокол“ ја запали работата на Банкси, Морони, пред неколку дена и со тоа ја претвори во NFT.

Кој и да понуди најголема понуда за познатата објава, всушност ќе купи „дигитален сертификат за објавување на Твитер“. Според блокчејн вредностите, ова е како да купувате слика на бејзбол играч со неговиот автограм, што ја прави незаменлива вредност.

Со други зборови, кој и да понуди најголема понуда, всушност ќе купи автограм. Огласот ќе продолжи да постои на Интернет сè додека посакуваат Дорси и компанијата „Твитер“.

Првиот NFT

Првите NFT се појавија некаде во 2016 година, но станаа популарни само кон крајот на 2017 година со доаѓањето и вирусното ширење на Crypto Cats. Оттогаш, се појавија многу алтернативи, но ниту една не беше погодена како славните мачки.

Кај крипто мачките, секоја мачка беше единствен знак со посебни атрибути. Се сеќавате на нефунгибилните Покемони? Тие се незапирливи затоа што секој Покемон изгледа различно и има свои вештини. Овие атрибути влијаеле на изгледот на мачката, па затоа секоја мачка била единствена. Бидејќи изгледот беше попосебен, така и мачката беше повредна, на пр. мачка со ѓаволски рогови.

Значи, накратко, NFT-овите се како уникатни предмети на блокчејн. Тие не се заменливи и имаат одредена цел или претставуваат одредена вредност од реалниот живот.

Бројни прашања што се појавија во последниве денови зборуваат само во прилог на фактот дека оваа практика допрва ќе заживее и бидејќи трговијата со криптовалути стана достапна за многумина кои ја усовршија практиката, поседувањето NFT токени може да биде нов предизвик во оваа дигитална сфера.