Според Јежи Кроповнички, податоците досега не се доволно убедливи за да се бара промена во монетарната политика

Централниот банкар, Јежи Кроповнички, отсуствуваше на последните две состаноци на Советот за монетарната политика на Полската Централна банка, заради болест, но брзо ги олади сите предлози дека ќе се здружи со неколку други колеги кои бараат промени во каматите, пишува Блумберг.

Советот за монетарна политика размислуваше да ги зголеми рекордните падови во јули, со што стави крај на невидената пауза. Подигната е загриженоста околу потрошувачките цени да се искачат на 7-годишно ниво и проекциите да се зголемуваат понатаму.

Но, според Кроповнички, кој не зборуваше толку често во јавноста како другите членови на Советот за монетарна политика и последен пат беше интервјуиран во април, податоците досега не се доволно убедливи за да се бара промена на насоката.

„Додека инфлацијата е само цена, нејзиното ниво не ја загрозува економијата. Јас нема да го поддржам предлогот за промоција “, рече централниот банкар во интервјуто за Варшава Денес. „Бидејќи Советот за монетарна политика нема влијание врз цените на храната и енергијата и економијата се забавува, одржувањето на каматните стапки непроменети е најдобро решение“, додаде тој.

Позицијата на Кроповнички е во согласност со ставот на гувернерот Адам Гаџински, кој е во прилог на одржување на примарната каматна стапка на централната банка непроменета на 1,5% во блиска иднина. И покрај зголемувањето на инфлацијата, постојат други за причини да се намалат каматните стапки – глобалната економија се забавува и најголемите светски централни банки заземаат поумерен тон.

Зголемувањето на каматните стапки исто така може да биде контрадикторно во однос на позадината на обидот на владата да победи на изборите за есен.

Кроповнички може да биде убеден да се премисли.

„Бидејќи повисоките трошоци можат да го зголемат инфлацискиот притисок, мислам дека важноста на очекувањата за инфлација се зголемува. Останува стабилна засега, но ако почне да расте, очекувањата може да се покажат поважни од директните извори на раст на цените “, вели тој.

Според Кроповнички, влошувањето на германската економија носи тешки последици за Полска следната година, иако не до тој степен што ќе биде неопходно да се намалат каматните стапки. Растот, кој е околу 5% во последните две години, може да забави на 2,5% -3%, вели тој.

Повиците за олабавување на монетарната политика може да се зголемат бидејќи другите централни банки го преземаат овој курс за поддршка на нивните економии. Кроповнички вети дека ќе го издржи притисокот.

„Веќе докажавме дека најумната монетарна политика во нашиот случај е политика на стабилни каматни стапки. Полската народна банка има добра традиција да одржува смиреност во напнати ситуации “, додава тој.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк