Какво да очакваме от EUR/USD до края на годината?

Во последните неколку месеци најмногу тргуваниот валутен пар EUR / USD нема одреден тренд и останува во опсег 1,13-1,18.

Многу од прогнозите се дека двојката ќе остане во овој опсег до крајот на годината. Сепак за еврото има некои изразени ризици како спорот за буџетскиот дефицит меѓу италијанската влада и Европската комисија. Од друга страна ризиците за американскиот долар се попатните избори во САД, на кои републиканците може да го изгубат мнозинството во еден од двата дома на американскиот парламент.

“На 15 август EUR / USD направи дно од 1,13, потоа монетарната двојка се истрела до 1,18. Токму нивото 1,17-1,18 се оформи како зона во која институционалните инвеститори почнаа да ги продаваат. Откако го достигнавме овој врв околу 1,18, на 10 септември удривме повторно дно, но овој пат од 1,14. Тоа дно е повисоко од претходното од 1,13, но ние не веруваме дека EUR / USD ќе направи нови врвови до крајот на годината “, изјави Димитар Цонев, управител на Admiral Markets UK од дивизијата во Бугарија.

Според Цонев EUR / USD ќе продолжи да се тргува во овој опсег на краток до среден рок. Особено доколку ситуацијата кај долар-индексот, останува доста нејасна.