Според  претседателот на „CoinShares“, Дени Мастерс, цитиран од „CNBC-” биткоинот ќе се зголеми оваа година и ќе достигне до претходните високи нивоа“. Но, тој верува дека подобрата инфраструктура и животен циклус ќе треба да се изградат пред првичните кованици.

„Ние треба да видиме како инфраструктурата околу криптовалутите продолжува да се гради“, рече Мастерс. Тој е убеден дека криптопазарот има потреба од услуги, индекси и други индикатори за мерење на презентацијата, за да може сите да зборуваат на ист јазик.

„Сметам дека целата работа околу првичните монети предложенија треба да достигне едно зрело ниво, бидејќи тоа ќе им даде на инвеститорите повеќе јасност, подобри очекувања и повеќе транспарентност“, објасни уште Дани Мастерс.

Непосредно препладне биткоинот поевтини за 0,82% до 8.272,24 долари за број на податоци на „CoinDesk“. Додека најпопуларната криптовалута се опоравува од најниските нивоа, постигнати порано во текот на годината, од под 6.000 долари, таа се уште е многу далеку од максимумот од крајот на 2017-та година од околу 19.500 долари за број.

Инвеститорите беа оптимисти дека настанот за блокчејн технологии „Blockchain Week New York“, што започна кон крајот на минатата недела, ќе помогне за зголемување на вредноста на биткоинот. Но, од понеделникот, дигиталните пари паднаа за околу 5%. Сепак, претседателот на „CoinShares“ истакна дека пред три години, на пазарот и бројот на луѓето кои се интересираат од криптовалути, бил многу мал, додека оваа недела над 8.000 илјади лица присуствувале на „Blockchain Week New York“.

„Ние сме уште во многу рана фаза на развој и се потребни деривати, индекси и воопшто изградба на сеопфатен пазар, за да можеме да привлечеме и институционални инвеститори“, рече уште Мастерс.