Многу работници на Амазон ширум Европа ја прекинаа работата во еден од најпрометните денови во годината, протестирајќи против условите за работа во американскиот гигант за онлајн малопродажба.
Претставниците на синдикатот во UNI Global, кој ја започна кампањата Направи Амазон да плати, рекоа дека ќе има штрајкови и протести во повеќе од 30 земји од денеска, црниот петок, кога многу трговци ги намалија цените до понеделник за да ја зголемат продажбата.

Иако првично беше познат по гужвите и линиите во големите продавници во САД, купувањето во црниот петок во голема мера се пресели на интернет и стана глобален феномен, делумно благодарение на Амазон кој оваа година објави дека продажбата ќе трае од 17-ти до 27-ми ноември. .

Во Германија, која беше втор најголем пазар на Амазон минатата година, синдикатот Верди процени дека околу 2.000 работници штрајкувале во шесте центри на компанијата.

Филијалата на Амазон во Германија соопшти дека мал број работници штрајкуваат и дека сите се платени праведно, со почетна плата од 15,27 долари на час.

Во Англија, повеќе од 200 работници штрајкуваа во складиштето на Амазон во Ковентри, каде што трае долготрајниот спор меѓу работниците и раководството за платата. Работниците скандираа барајќи зголемување на саатницата на 18,69 долари.

Во Италија, синдикатот CGIL објави дека повеќе од 60 отсто од работниците во магацинот на Amazon во Кастел Сан Џовани штрајкуваат. Компанијата го негираше ова, наведувајќи дека повеќе од 86 отсто од работниците дошле на работа и дека штрајкот не влијае на работењето.

Во Франција, машините за пратки на Амазон, кои многу клиенти ги користат за да примаат нарачки, беа излепени со постери и завиткани со жолта лента, соопшти антиглобалистичката организација Атак, која го најави протестот.

Амазон е сè уште популарен во Европа, иако неговите ривали Шејн и Тему доживуваат брз раст. Апликацијата на Amazon имаше 146 милиони активни корисници во Европа во октомври, додека апликацијата на Шејн имаше 64 милиони, а на Тему 51 милион.