Граѓаните на Швајцарија на референдум ќе одлучат дали сакаат да го задржат плаќањето во готово, соопшти здружението, откако утврдило дека собрало доволно потписи за организирање јавна изјава.

Готовината полека испаѓа од употреба во многу економии, бидејќи електронските плаќања стануваат стандард за трансакции во дигитализираните општества, што ѝ го олеснува на државата да ги следи постапките на своите граѓани, според Движењето на Слободната Швајцарија (ФБС), објави Индекс хр. Здружението сака да се додаде одредба во швајцарскиот закон за валути, со кој се регулира како централната банка и владата управуваат со понудата на пари, дека секогаш мора да има „доволна количина“ банкноти или монети во оптек.

ФБС објави дека собрала повеќе од 111.000 потписи од граѓани кои го поддржуваат референдумот за ова прашање, десет илјади повеќе од пропишаниот минимум од 100.000. Што значи одбивање готовина? Според швајцарскиот систем на директна демократија, доколку добие поддршка од гласачите, предлогот ќе стане закон, иако владата и парламентот мора да одлучат за неговото спроведување.

„Јасно е дека отфрлањето на готовината не само што покренува прашања за транспарентност, едноставност или безбедност, туку носи и голем ризик од тоталитарен надзор“, рече претседателот на ФБС Ричард Колер.

Според него, Швајцарија треба да ја преземе главната улога во одбраната на готовината во Европа, бидејќи инсистирањето на такви гаранции во ЕУ би вклучило „речиси невозможен“ процес за добивање дозволи од сите 27 земји-членки.

Трендот на безготовински плаќања силно се забрза за време на пандемијата, но тој е присутен од 2017 година, кога истражувањето на агенцијата Ипсос покажа дека повеќе од една третина од Европејците и Американците не би пропуштиле готовина, а дека 20 отсто од нив не го користат воопшто, според Ројтерс.