Централната банка не ги промени каматните стапки и е малку пооптимист во однос на економијата

Швајцарската централна банка (СНБ) има намера да ја задржи својата интервенција на девизниот пазар на високо ниво, со цел да се спречи апрецијацијата на франкот, што е штетно за локалната економија.

Централната банка ги остави каматните стапки непроменети во четвртокот, објави Ројтерс.

Банката ја остави непроменета својата основна каматна стапка од -0,75%, што пред извесно време го замени претходниот целен опсег на тримесечниот швајцарски Либор меѓу -1,25% и -0,25%. Така, новата каматна стапка на банката продолжува да се совпаѓа со нивото од -0,75% од каматната стапка на депозитите. Ова е најниска каматна стапка на централна банка во светот.

Економистите анкетирани од „Ројтерс“ предвидоа и непроменети каматни стапки.

„Пандемијата продолжува да има силно негативно влијание врз економијата. Наспроти оваа тешка позадина, централната банка ја одржува својата експанзивна монетарна политика со цел стабилизирање на економската активност и развој на цените “, рече по денешниот состанок бордот на Швајцарската Народна Банка, предводен од претседателот на Централната банка Томас Џордан. Централната банка, исто така, ќе продолжи да обезбедува дарежлива ликвидност на банките за рефинансирање на итни заеми за против коронаинфекцијата.

Негативните каматни стапки се еден од инструментите на Швајцарија за олеснување на притисокот врз апрецијацијата на швајцарскиот франк, кој има статус на „валута за азил“ меѓу инвеститорите.

На почетокот на оваа недела, интервенциите на швајцарската централна банка го принудија Министерството за финансии на САД да ја идентификува Швајцарија како манипулатор со валути. Веќе скоро шест години централната банка се спротивставува на економски штетната апрецијација на швајцарскиот франк, кој се бара како „безбедно засолниште“ за време на криза. Во првата половина на годината, монетарните власти потрошија повеќе од 90 милијарди франци за оваа намена.

Централната банка признава дека пандемијата на „Ковид-19“ ќе се врати под контрола во догледна иднина и дека преку соодветни мерки може да се спречат дополнителни бранови на контаминација. Импулсот на локалната економија се очекува да ослабне во последниот квартал од оваа година и во првиот квартал од следната година како резултат на новите ограничувања наметнати за контрола на вториот бран на пандемијата на коронавирусот.

Но, економското закрепнување мора да го поврати интензитетот следната година, поткрепено со мерки на монетарна и фискална политика низ целиот свет. Глобалниот капацитет на производство веројатно ќе биде недоволно искористен за подолг временски период, а инфлацијата ќе остане умерена во повеќето земји. „Ова сценарио е обременето со несигурност и ризици во двете насоки“, предупреди централната банка.

Централната банка предвидува приближно 3% понизок бруто домашен производ (БДП) за Швајцарија оваа година и сега е помалку песимистичка отколку пред три месеци. Според неа, економското производство треба да се зголеми за 2,5 до 3 проценти следната година. Стапката на инфлација најверојатно ќе биде минус 0,7 проценти оваа година, нула следната година и плус 0,2 проценти во 2022 година.