Швајцарскиот орган за супервизија на финансискиот пазар (ФИНМА) во понеделникот објави дека за прв пат издала лиценци за банкарски услуги и дилери на хартии од вредност на две  „ pure-play даватели на услуги на блокчејн концептот“.

Новите швајцарски крипто-банки се SEBA Cripto AG која е регистрирана во Цуг и Signum AG која е регистрирана во Цирих.

Со овој развој, сега можеме да понудиме банкарски услуги на институционални и професионални крипто-клиенти под надзор на финансискиот регулатор во Швајцарија, еден од најнапредните пазари во светот. Се очекува SEBA Cripto AG официјално да започне во почетокот на октомври 2019 година, кога ќе стапи на сила претходно објавената соработка со 125-годишната швајцарска приватна банка Џулиус Баер. Стартапот собра 100 милиони франци во септември 2018 година и во моментов вработува повеќе од 60 лица. Компанијата сака да им овозможи на професионалните лица и компании, како и на институционалните клиенти, да инвестираат, безбедно складираат, тргуваат и позајмуваат надвор од традиционалните средства. Особено, идната понуда ќе вклучува управување со складирање, трговија и ликвидност, како и управување со средства и богатство. За компаниите за криптовалути со седиште во Швајцарија, тие ќе обезбедат сметки за дигитални средства.

„Банкарската лиценца на Швајцарскиот орган за финансии на пазарот ФИНМА не е само пресвртна точка за СЕБА, таа поставува нов стандард за банкарството на блокчејн и економијата на дигитални средства. Овој момент има значење подалеку од швајцарската финансиска индустрија “, коментира Андреас Амшванд, претседател на Комитетот СЕБА.

Signum AG разви банкарско решение кое ги интегрира дигиталните средства во регулираното банкарство и е изградено во партнерство со Swisscom и Deutsche Borse Group. Во нејзиното основно место се дигиталните влезови на фидијалниот и институционален клас на ополномоштеното старателство. Чуварот на имот е целосно интегриран со ликвидната платформа, која нуди извршување за валутниот фиат и главните дигитални средства. Плановите на Signum за корпорациите исто така вклучуваат можност за собирање нов капитал со издавање токени засновани врз постојните фондови.

Покрај тоа, компанијата нуди заем за да обезбеди парични текови преку заеми на дигитални средства. Банкарските услуги B2B се исто така достапни за постојните финансиски институции за да им се овозможи да ги регулираат производите и услугите на дигиталните средства на своите клиенти.

Во понеделникот, ФИНМА објави и упатства за тоа како правилата за спречување на перење пари во Швајцарија се применуваат за технолошките компании кои работат преку блокчејн во мрежата. Практиката наведена во ова упатство се однесува на надзорот на двете нови крипто-банки. Регулаторот вели дека го препознава иновативниот потенцијал на новите технологии за финансиската индустрија и ги применува релевантните одредби од законот за финансиски пазари на „неутрална технологија“.

Сепак, предупредува дека деловните модели кои користат блокчејн технологија не можат да ја заобиколат постојната регулаторна рамка, особено во однос на правилата за спречување на перење пари и финансирање на тероризам, каде што „вродената анонимност“ на технологијата претставува зголемен ризик.

Според новите упатства, на швајцарските институции им е дозволено да праќаат криптовалути или други токени само на надворешни паричници кои им припаѓаат на нивните клиенти чиј идентитет веќе е верификуван и им е дозволено само да примаат криптовалути или токени од такви клиенти. На институциите под надзор на Швајцарија не им е дозволено да добиваат токени од клиенти на други институции или да испраќаат токени до такви клиенти, објасни регулаторот.

Оваа практика ќе се применува се додека информациите на испраќачот и примачот не можат со сигурност да се пренесат во соодветниот систем на плаќање. За разлика од стандардот FATF, оваа воспоставена практика се спроведува во Швајцарија без исклучок за нерегулирани паричници и затоа е една од најстрогите во светот, според ФИНМА.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк