© Reuters. FILE PHOTO: Representations of the Ripple, Bitcoin, Etherum and Litecoin virtual currencies are seen on motherboard in this illustration picture

ЦИРИХ (Ројтерс) – Во обид да го задржи својот статус како криптовалентен центар, Швајцарија презеде чекори за да им помогне на блокчеин компаниите да пристапат кон традиционалниот финансиски систем, со тоа што им олесна да отворат корпоративни банкарски сметки.

Соочени со егзодус на проекти за крипто-индустријата од земјата поради паѓање на пристапот до банкарскиот сектор, Швајцарската банкарска асоцијација (СБА) во петокот издаде упатства до банките кои можеби сакаат да прават бизнис со старт-апи од криптоиндустријата.

Околу 530 блокчајни стартапи се населија во Швајцарскката Крипто-долина околу Цирих и Цуг, рече Оливер Бусман, претседател на здружението Крипто Долина.

На компаниите им е потребен пристап до традиционалните банкарски услуги за депонирање на готовина, исплата на плати и извршување други активности за секојдневно финансирање, но швајцарските банки се плашат од регулативен прекршок на правилата за спречување на перење пари (AML) и други прописи.

“Ние веруваме дека со овие насоки ќе можеме да воспоставиме основа за дискусија помеѓу банките и иновативните стартапи, што ќе го олесни дијалогот и ќе го олесни отворањето на сметките”, изјави на прес-конференција стратешкиот советник на СБА Адријан Шацман.

Само неколку банки вкупнко 250 во Швајцарија им дозволија на компаниите да го депонираат паричниот еквивалент на криптовалутите – собрани во дигитално прибирање на финансиски средства познато како првични прилози на монети (ICOs).

Две компании од нив ги повлекоа своите услуги во минатата година, со Zuercher Kantonalbank (ZKB), четврта по големина швајцарска банка, затворајќи ги сметките на повеќе од 20 компании.

Банките се загрижени затоа што некои од компаниите кои спроведоа МЦО не направија проверки на AML на своите соработници, што значи дека самите банки може да паднат во замки на правилата на AML.

Во новите упатства се наведени одделни проверки кои асоцијацијата ги препорачува при отварање на сметки за blockchain компании кои ги спроведуваат ICO и оние што не спроведуваат.

Тие ги наведуваат препорачаните проверки за вашите клиенти и AML за ICO, кои собираат средства во фиат валути, како што се швајцарски франци, евра и долари, како и оние што собираат средства преку други крипто модели.

Правилата треба да им помогнат на банките да разберат кои акции треба да ги спроведат, но исто така ќе им помогнат на фирмите кои работат во blockchain индустријата и криптовалутите да знаат кои информации треба да ги обезбедат и какви мерки треба да преземат за да се квалификуваат за сметка.

“Ова обезбедува поголема јасност не само за банките, туку и за старт-апите”, рече Бусман.

Додека првичните разговори со банките беа позитивни, според заменик-шефот на извршниот директор на SBA, Австс Бенц, останува да се види како тие ќе одговорат на новите упатства.