Комитетот од американски сенатори во вторникот соопшти дека проблематичната швајцарска банка Кредит Суис Груп ја попречила долгогодишната истрага за сервисирање на нацистички клиенти и сметки поврзани со нацистите.

Кредит Суис нарача истрага за наводите на група за човекови права дека банката имала сметки поврзани со нацистите и не успеала да ги открие, дури и за време на истрагите поврзани со холокаустот неколку децении порано. Неодамнешната истрага на Комитетот на Сенатот за ова прашање покажа дека банката ја опструирала истрагата и „необјасниво го прекинала“ независниот ревизор кој ја надгледувал, пренесува Н1 Хрватска.

„Информациите што ги добивме покажуваат дека банката воспостави непотребно ригиден и тесен опсег и одби да ги следи новите траги откриени за време на прегледот“, рече републиканскиот сенатор Чак Грасли, рангиран член на Комитетот за буџет на Сенатот.

Кредит Суис ја бранеше својата внатрешна ревизија, велејќи дека истрагата не пронашла докази за поддршка на клучните тврдења на Центарот Симон Визентал дека неактивни сметки што ги сервисирала Кредит Суис содржат имот на жртвите на Холокаустот. Претставникот на АликсПартнерс, консултантска фирма која Кредит Суис ја ангажирала за истрагата, не одговори веднаш на барањето за коментар.

Комитетот на Сенатот рече дека треба да се направи повеќе за да се открие вредноста на одредени банкарски сметки што ги чувале нацистите во периодот по 1945 година.