За да се спротивстави на апрецијацијата на националната валута ШНБ потроши милијарди, но ги ограничува овие интервенции

Швајцарската централна банка (SNB) во третиот квартал ги намали интервенциите на девизниот пазар за да го ослабне франкот. Помеѓу јули и септември, централната банка употреби 2,79 милијарди швајцарски франци за да се спротивстави на поскапувањето на националната валута. Ова го покажуваат податоците за билансот на состојба објавени на веб-страницата на централната банка во петокот. Во пролетниот квартал сумата била и понатаму 5,44 милијарди франци, а во третиот квартал од 2020 година – дури 10,97 милијарди франци, пренесува ДПА.

Со интервенции и негативни каматни стапки, регулаторот со години се бори против поскапувањето на швајцарската валута, која особено се бара како безбедно засолниште за време на криза. Меѓутоа, неодамна централната банка очигледно се воздржува од такви трансакции. Затоа, економистите и аналитичарите сугерираат дека може да падне границата од 1,05 франци за евро, која се смета за заштитна линија на пазарот.

Во Швајцарија продолжува економското закрепнување. Третиот квартал забележа натамошен постојан пораст на бруто домашниот производ (БДП), со што за првпат го надмина неговото предкризно ниво. Состојбата на пазарот на труд, исто така, продолжи да се подобрува. БДП најверојатно ќе порасне за околу 3,5% оваа година – малку повисок од очекувањата на банкарите во септември, поради фактот што активноста во некои услужни сектори – како хотелите и рестораните – е подинамична од очекуваното. Сепак, економијата неодамна изгуби одреден моментум.