Глобалните трговци со енергија Трафигура и Витол продолжуваат да извезуваат ограничени количини руски нафтени деривати во границите дозволени со западните санкции, но размислуваат и за евентуално зголемување на трговијата со руска нафта, пишува списанието „Недеља“ на Националниот нафтен комитет на Србија, пренесува Данас.рс.

Двете швајцарски компании беа меѓу најголемите добавувачи на руска сурова нафта и деривати пред интервенцијата на земјата во Украина. До минатото лето, двете компании веќе нагло го намалија својот руски нафтен бизнис и подоцна ги продадоа своите акции во Восток, голем нафтен проект во Сибир.

„Ние тргуваме со ограничени рафинирани производи под санкции. нашата позиција се разгледува“, рече шефот на Tрафигуре Џереми Веир на самитот на ФТ Глобал Комодитис во Лозана.

Соединетите држави не ја криеја својата желба да обезбедат континуиран проток на руска нафта откако ембаргото на Европската унија стапи на сила на 5 декември за да се спречат скоковите на цените, и посочија дека сметаат дека трговијата според механизмот за ограничување на цената на Г7 е легална, пишува Ројтерс.

„Руската нафта изнесува помалку од 100.000 барели дневно од нашиот трговски обем. Дали ќе продолжи со некои малку посилни упатства? Да, можеби“, рече извршниот директор на Витол Расел Харди на самитот.

Со излегувањето на големите трговци со нафта, руското тргување со нафта стана непроѕирно и главно се префрли на старт-ап компании, често регистрирани во Дубаи, со непознати сопственици.