Швајцарија, широко позната како бастион на дискретно, сигурно банкарство, наскоро ќе им понуди на богатите во светот уште еден избор за зачувување на вреден имот: камени сводови врежани во подножјето на Алпите.

Идејата доаѓа од претприемач во централна Швајцарија, дом на планинскиот венец Бруениг, ридска планина на околу 25 милји југо-западно од Луцерн.

– Вашата каса во цврста карпа, вели Бруниг Мега Безбедност АГ, компанија која гради сводови, на својата веб-страница. – Безбедно место за чување на средства и чувствителни податоци, пренесува Блумберг.

Компанијата планира да го искористи просторот внатре во планината, што е приближно со големина од 10 фудбалски игралишта, рече членот на одборот Уго Шитенхелм. „Но, може, исто така, да го умножиме тој простор ако е потребно“, рече тој.

Богатите луѓе ширум светот сè повеќе бараат безбедност, откако пандемиски распарчените пазари и граѓанските немири избувнаа од САД и Хонг Конг до Лондон. Додека некои се плашат од глобална рецесија или природни непогоди, други бараат да избегнуваат банкарски депозити затоа што негативните каматни стапки ги принудуваат заемодавачите да плаќаат пари за своите депозити.

Швајцарските сводови ќе се движат од 100 кубни метри до 1.000 пати поголеми со височини до 90 метри, според веб-страницата. Камените sидови обезбедуваат постојана релативна влажност од 40% и температура од 12 степени Целзиусови. Цените се движат од $ 500,000 па нагоре.

Покрај складирање на скапоцености, како што се уметнички дела, злато, сертификати за акции, па дури и класични автомобили, сводовите се „идеални како место за активности што мора да исполнуваат високи безбедносни барања“, се вели во соопштението на компанијата.

Проектот се работи во соработка со Гасер Фелстехник АГ, компанија специјализирана за подземна градба. Сводовите ќе бидат изградени веднаш до неколку постојни компании Гасер лоцирани на масивот, вклучувајќи магацини за огнено оружје, гастропуб, магацин со експлозиви и погон за обука на пожарникарите за справување со вонредни состојби во транспортните тунели.

Бруниг Мега Себе разговара со десетина потенцијални клиенти, вклучувајќи семејни бизниси, уметнички галерии и богати лица, рече Шитенхелм. Сопствениците на Министерството за финансии се одговорни за трошоците за изградба на просториите, додека компанијата ќе обезбеди комунални услуги, безбедност и други услуги, се вели на веб-страницата. Клиентите ќе имаат пристап секој ден преку тунел доволно голем за да сместат камиони.

Покрај тоа што е побезбеден, камениот свод е исто така поевтин за градење, рече Шитенхелм.
– ќе добиете побрзи градежни дозволи, покривот не може да се оштети и не ви требаат бодликава жица и кучиња.

Иако швајцарските граѓани и компании покажаа најголем интерес досега, компанијата се обидува и да привлече клиенти од центрите за богатство како што се Хонг Конг и Сингапур, рече Шитенхелм.

На Bruenig Mega Safe му требаат околу 7 милиони швајцарски франци (7,5 милиони американски долари) од првичните купувачи за да започнат со изградбата. Работата треба да започне на почетокот на следната година, а првите сводови треба да бидат достапни околу 18 месеци подоцна.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк