Швајцарската инвестициска банка Credit Suisse предупреди дека финансиските пазари се соочуваат со „нов светски поредок“ во услови на агресивни потези на некои централни банки кои се обидуваат да ја запрат инфлацијата со зголемување на референтните каматни стапки.

„Пазарите паднаа во ‘совршена бура’. Имаме зголемена инфлација, повисоки каматни стапки и војната во Украина како фактори кои ги намалуваат инвестициите. ‘Бурата’ се засили во последните денови со најавата на Федералните резерви на САД за најголемото зголемување на референтната каматна стапка од 1994 година, како и потезите на швајцарската национална банка, која ги зафати пазарите со агресивна монетарна политика“, изјави Мајкл. Штробек, шеф на глобалните инвестиции во Credit Suisse.

Според лондонски „Дејли телеграф“, Штробек во депешата испратена до неговите клиенти, меѓу другото, напишал дека дошло „корекција“ и на берзата на обврзници, па инвеститорите речиси останале без сигурно засолниште.

„Дури и добро диверзифицираните портфолија беа погодени“, предупреди тој.

„Оваа бура последниве денови се засили со најавата од страна на Федералните резерви на САД за најголемото зголемување на референтната каматна стапка од 1994 година.

„Ова е барем ресетирање на тековниот период на сè уште ниски каматни стапки и транзиција кон ера на глобално повисоки каматни стапки. многу помалку удобна монетарна политика“, рече Штробек, додавајќи дека едно од клучните прашања е колку долго каматата трае циклусот на каматните стапки, како и колку силно ќе биде економското забавување.

Сепак, Штробек смета дека инвеститорите не треба да губат надеж и вели дека во овој момент не би им препорачал да го напуштат пазарот.

Лесно е да ги закачите копачките на клин во моменти на најголеми турбуленции и согледани ризици. Но, јас цврсто верувам дека ситуацијата не е толку мрачна. Еден од нашите основни инвестициски принципи е дека во „протокот на времето на пазарот секогаш преовладува некој момент“ и тоа треба да се примени сега.

Во исто време, менаџерот на фондот на обврзници „Номура глобал динамик“ Ричард Хоџис смета дека Федералните резерви ја контролираат рецесијата со зголемување на каматните стапки и прогнозира дека пазарот нема да закрепне додека не се заврши таквата монетарна политика.

„ФЕД сега е фокусирана исклучиво на намалување на инфлацијата, па одлучи да ја контролира рецесијата. Нивната цел е да ја ребалансираат разликата помеѓу понудата и побарувачката со намалување на побарувачката“, вели Хоџис.

Но, тој има и мал оптимизам и ги повикува инвеститорите да бидат трпеливи, односно да го чекаат крајот на растот на каматните стапки, што, според него, ќе биде неверојатна можност инвеститорите добро да заработат.