Индексот на швајцарскиот пазар падна за 6,3 проценти во септември, најголемата месечна статистичка промена за време на пандемијата и најголемиот пад меѓу главните капитални мерки во Европа, бидејќи зголемените ризици од зголемениот принос на обврзниците и проблемите со кинескиот Евергранд ги одвраќаат инвеститорите од високоценетиte акции во земјата.

Меѓу најголемите губитници е производителот на цемент Holcim Ltd. со пад од 13 проценти и производителот на компјутерска опрема Logitech International SA со пад од 11 проценти, пишува Блумберг.

Распродажбата на швајцарскиот пазар (СМИ) беше голема, што укажува на тоа дека инвеститорите гледаат на целиот пазар како премногу скап во ерата на забавување на растот и посилни приноси. Ова доаѓа во услови на глобална аверзија кон скапите акции, бидејќи трговците се позиционираат за подобро да се справат со падот на стимулациите на централната банка.

„Се работи за каматните стапки“, вели Седрик Озазман, извршен директор за инвестиции во фирмата за финансиска анализа „Женева“. Швајцарските акции „уживаа силно закрепнување, дури и во текот на летото. Тоа се квалитетни компании, но со превисок „рејтинг“.

Зголемувањето на каматните стапки претставува ризик за идните приходи и го отежнува оправдувањето на вреднувањето на капиталот. Швајцарија, која ужива една од најголемите пазарни проценки за капиталот во Европа, стана рана жртва на оваа промена, откако референтната вредност на индексот ДПИ се зголеми за дури 13 проценти во четири месеци до август.

Заздравувањето на ДПИ за време на пандемија има „ограничен простор за понатамошна експанзија, но добра шанса за предавство на помали маржи и повисоки приноси“, објаснува стратегот за инвестиции на Блумберг, Тим Крегхед.

Постојат и други предизвици, како што се недостаток на понуда и зголемен регулаторен ризик на важениот кинески пазар, што ги погоди акциите во сегментот на луксузни стоки, како што е сопственикот на брендот Картие, Ричемонт. Должничката криза на кинеската групација Евергранд, исто така, предизвика загриженост дека некои градежни проекти нема да бидат завршени, што влијаеше врз резултатите на „Геберит АГ“, производител на санитарни инсталации и групата градежни материјали „Сика АГ“.

За некои, олеснувањето на швајцарското вреднување на капиталот наскоро може да создаде можности за откуп. Во срцето на оваа стратегија е континуираното зголемување на очекувањата за заработка на аналитичарите.

„Тоа е краткорочен план“, рече Озазман. „Институционалните инвеститори многу би сакале да ја искористат можноста да ги искористат швајцарските акции по пониска цена.