Редоследот е дел од правниот спор меѓу рускиот производител на гас и украинскиот Нафтогас

Швајцарскиот суд издал наредба што забранува на операторите на гасоводот “Северен поток” да прават исплати кон Гаспром како дел од правниот спор меѓу рускиот производител на гас и украинската Нафтогас, соопшти Газпром, цитирана од светските агенции.

Сите плаќања од Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG кон Гаспром ќе бидат насочени кон швајцарски судски извршители, вели Газпром во програма за издавање на еврообврзници од 9 ноември.

Гаспром има намера да го оспори судскиот налог, новинската агенција ТАСС го цитираше Виктор Зубков, претседател на компанијата.

“Норд стрим” е гасовод од 1224 километри кој пренесува гас од Русија до Европа. Во моментов се гради гасоводот Северна струја 2.

Зубков е цитиран како вели дека се надева оти пресудата нема да влијае врз завршувањето на вториот гасовод, кој ќе го транспортира рускиот гас за Германија.

Во 2014 година Гаспром и Нафтогас прокламираа побарувања од неколку милијарди долари една против друга во арбитражниот суд во Стокхолм, кој решава трговските спорови.

Според пресудата на Нафтогас Гаспром и должи 2,56 милијарди долари, откако судот во Стокхолм одлучи во корист на украинската компанија по долга правна битка.

Нафтогас не одговори веднаш на барањето за коментар.

Портпаролот на конзорциумот зад “Норд стрим 2” одби да коментира за судските постапки, но рече дека тоа нема да влијае на изградбата на гасоводот.

Во проспектот за издавање на еврообврзници добиен од Ројтерс, Газпром вели дека на 30 мај Окружниот суд во Амстердам привремено запленил обврзници на Газпром во BSPC – операторот зад гасоводот “Син поток”, и му забранил на холандски подружници на Гаспром да вршат исплата на рускиот производител на гас. “Синиот поток” пренесува гас од Русија до Турција. Гаспром не даде дополнителни детали.

“Северен поток” е заедничко претпријатие меѓу Газпром, германските Wintershall и PEG Infrastruktur / E.ON, холандската Gasunie и француската Engie.

Nord Stream 2 AG, кој треба да го удвои капацитетот на постојниот северен тек од 55 милијарди кубни метри. гас годишно, е во сопственост на Гаспром.