Најголемата швајцарска банка „UBS“ објави нето профит од 1,3 милијарди швајцарски франци (1,31 милијарди долари) за вториот квартал од 2018-та година, надминувајќи ги очекувањата на аналитичарите, откако изгледите пред глобалниот економски раст обезбедиле поддршка на пазарите, соопштува „Ројтерс“.

Швајцарскиот кредитор, изјави дека 9-процентно зголемување на нето добивката за кварталот е над средната оценка за нето добивката во износ од 1,044 милијарди франци во анкетата на „Ројтерс“. Добивката пред даноците се зголеми за 12% на 1,7 милијарди франци во однос на прогнозата од 1,418 милијарди франци.

Стабилниот развој на нејзините основни бизниси со управувањето на благосостојбата и растот на инвестициското банкарство ги поддржаа резултатите за кварталот, изјави банката со седиште во Цирих.

Секторот за управување со благосостојбата бележи нето излезни текови за 1,2 милијарди франци поради повисоките сезонски излезни текови поврзани со даноците, во износ од околу 4,62 милијарди франци во САД. Друга причина е одливот на 4,4 милијарди франци во Северна и Јужна Америка, како резултат на корпоративната програма за споделување на вработени.

 

„Перспективите пред глобалниот економски раст продолжуваат да обезбедуваат поддршка на пазарите, иако тековните геополитички тензии и зголемениот протекционизам ја ублажија довербата на инвеститорите и остануваат закана“, изјави банката.

Доверителот, рече дека очекува каматните стапки врз американскиот долар да се укинат постепено, што најверојатно ќе ги поддржи нето приходите од камати на нејзиниот глобален бизнис менаџмент на благосостојбата.

„UBS“ изјави дека нејзините залихи за судски, регулаторни и слични прашања кон крајот на вториот квартал изнесуваат 2,44 милијарди франци, што е малку над износот од 2,33 милијарди франци од крајот на март.

Во јули „UBS“ склучи договор со кој банката ќе плати 850 милиони долари, за да стави крај на делото поврзано со обезбедените станбени хипотекарни хартии од вредност. Значителен дел од оваа сума ќе бидат на товар на трети лица кои и надоместиле на банката, рече „UBS“.

Доверителот, исто така, ги потврди своите цели за 2020-та година.