Шведското население станува се помалку непријателски настроено кон идејата за воведување на еврото како валута откако круната се тргуваше околу нејзините најниски нивоа во историјата, пишува „Bloomberg“.

Анкетата објавена од статистичката служба на Шведска во средата покажа дека 30,5 отсто би гласале за прифаќање на еврото. Додека 50,5% сè уште се противат на отфрлање на круната, поддршката за единствената валута во моментов е на највисоко ниво од почетокот на европската должничка криза пред повеќе од една деценија.

Постојаниот пад на вредноста на шведската валута ги поскапи увозните стоки, и иако тоа го зголеми профитот на извозната индустрија, исто така ја зголеми загриженоста дека локалните производители нема да имаат доволно стимули за оптимизирање и зголемување на нивната долгорочна конкурентност.

„Мило ми е што гледам дека моментумот на Шведска да се приклучи на монетарната унија која расте. Очигледно, маргиналните валути се казнуваат со огромен попуст во валутен свет во кој доминираат доларот и еврото“, рече основачот на „Cevian Capital“, Кристер Гардел, кој е меѓу најголемите заговорници за прифаќање на еврото.

Тој додава дека гласот на Шведска нема да биде доволно силен да го поддржи „стврднувањето“ на Европската унија доколку таа не влезе во еврозоната.

Сепак, политичкиот апетит за овој потег останува ограничен, со само една партија во парламентот, либералите, кои активно се залагаат за преиспитување. Додека либералите се помал партнер во шведската трипартиска владина коалиција, нивните повици за истражување на можното членство во валутниот блок допрва треба да добијат привлечност во алијансата.

Засега, Финска останува единствената скандинавска земја што го прифати еврото, а Данска ја врзува својата валута со неа без да влезе во еврозоната.

Карин Карлсброу, либерална членка на Европскиот парламент, рече дека нејзината партија главно го поддржува усвојувањето на еврото бидејќи тоа ќе и даде на Шведска „место на масата“ и ќе помогне да се зајакне европското единство, а флуктуирачкиот девизен курс ги отвори очите на многу Швеѓани за негативните ефекти од слабата круна.

„Во ситуацијата во која се наоѓаме сега, со сегашниот девизен курс, треба да водиме дебата за решенијата“, вели таа. „Дојдовме до точка каде што е изобилно јасно колкави се трошоците да се биде надвор од еврозоната, економски и во однос на влијанието“, вели Карлсброу.

Шведските гласачи го отфрлија усвојувањето на еврото на референдум во 2003-та година, а јавното мислење беше дефинитивно негативно за пристапувањето во монетарната унија откако должничката криза го зафати континентот на почетокот на втората деценија на векот.

Националистичките Шведски демократи, кои го формираат јадрото на владејачкиот блок и покрај тоа што формално не се дел од коалицијата, повикаа Шведска да ја напушти Европската унија и да остане цврсто против единствената валута.

Неодамнешното слабеење на шведската валута во однос на еврото е само последната фаза во трендот што трае најмалку една деценија, а круната сега е повеќе од 30% поевтина во однос на еврото отколку што беше во поголемиот дел од 2013-та година. Депрецијацијата на круната во однос на еврото ја зголеми загриженоста на централната банка на земјата, чии напори за ограничување на инфлацијата беа делумно спречени од повисоките увозни цени.