На светските берзи вредноста на доларот во однос на другите валути силно порасна минатата недела, достигнувајќи го највисокото ниво во последниов месец, бидејќи американската фед има повеќе простор да ги зголеми каматните стапки за да ја спречи инфлацијата отколку другите централни банки. Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на американската во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела скокна за 2,2 отсто, највисоко ниво за еден месец. Истовремено, доларот зајакна за 2,2 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на  најниско ниво од средината на јули.